Папа ліцеїстам: Без свободи неможливе ні виховання, ні майбутнє
  • Нед, 14/04/2019 - 10:54

Любов як найбільший Божий дар, важливість свободи для зростання особистості, загрози узалежнення від смартфона та важливість мріяти про велике були в центрі уваги чергового спілкування Папи з ліцеїстами.

Протягом останніх тижнів Папа Франциск по суботах мав зустрічі з представниками католицьких шкіл. В суботу, 13 квітня 2019 р., він знову зустрічався з молоддю. Цього разу в залі Павла VI у Ватикані зібралася спільнота римського ліцею «Visconti», серед випускників якого – Папа Пій XII та нобелівський лауреат Франко Модільяні.

У своєму слові Святіший Отець доручив слухачам далі «серед змінних історичних і суспільних умов» нести у світ запал на користь знання та культури. Школа, за його словами, повинна залишатися «кузнею інклюзивності, пошани до відмінностей та діалогу між різними культурами».

Свобода і майбутнє

Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що цінність братерства «ґрунтується на свободі, чесному шуканні правди, підтримці справедливості й солідарності». Несправедливість, натомість, є причиною відсутності зіставлення та зростання ненависті.

«Коли немає свободи, – пояснив він, – немає ні освіти, ні майбутнього. Коли немає чесного шукання істини, але існує накинута істина, що відбирає в тебе здатність шукати правду, тоді немає майбутнього, бо це обнуляє тебе як особу. А коли відсутнє сприяння справедливості, то, без сумніву, перетворюємося в мізерну, егоїстичну країну, яка функціонує лише для небагатьох».

Тиша і спілкування

Папа заохотив юнаків і дівчат прислухатися до голосу свого сумління, «щоб не перетворитися в папірець, якого вітер носить в різні сторони». Для цього «непотрібно боятися тиші», бо «лише серед внутрішньої тиші зможемо почути голос сумління та відрізнити його від інших голосів». У цьому контексті Святіший Отець також заохотив визволятися із залежності від мобільних телефонів і багатьох інших узалежнень.

Він пояснив, що телефон призначений для спілкування і не повинен перетворитися в наркотик, бо тоді «применшує спілкування до простих контактів». Життя, натомість, призначене не для того, щоб «контактувати», але щоб «комунікувати». «Мобільний телефон – це велика допомога, великий прогрес. Ним слід користуватися, добре, щоб усі це вміли. Але коли ти перетворюється в невільника мобілки, то втрачаєш свободу. Мобільні телефони призначені для спілкування, а спілкуватися – прекрасно. Однак, будьте уважними: існує небезпека, що телефон може перетворитися в наркотик», – перестерігає Папа.

Любов – це не гра

Ділячись думками про афективне життя, Святіший Отець вказав підліткам на два його суттєві виміри, якими є прощення та вірність. Любити слід «із серцем, яке кожного дня розширюється», не знеособлено та зберігаючи вірність, бо «любов – це не гра», а «найкраща річ, дана нам Богом».

«Одна з конкретних форм любові представлена також солідарністю з ближніми, особливо, з найбіднішими. Любов до ближнього потребує фантазії та завжди виходить за існуючі обумовлення: винаходяться нові способи для того, щоб допомагати, щоб прямувати вперед. Не бійтеся фантазії любові», – закликав Папа.

Мріяти про велике

Глава Католицької Церкви не оминув увагою поширене лихо цькування, рішуче його засудивши, але висловивши, водночас, своє захоплення італійським волонтерським рухом, заохотивши слухачів «не дозволити іншим перемогти їх у великодушності».

Врешті, слова заохочення: «Дорогі ліцеїсти, не переставайте мріяти про велике і по-великому. Це найкраще, що є в молоді: мріяти про велике, прагнути кращого світу для всіх. Не вдовольняйтеся посередністю в стосунках між вами, в розвиткові внутрішнього світу, в проектуванні свого майбутнього, в зусиллях на користь справедливішого та прекраснішого світу».