Папа: людський розвиток – це не тільки матеріальне процвітання
  • Птн, 08/03/2019 - 18:24

Звертаючись до учасників конференції про Релігії та Цілі сталого розвитку, що цими днями відбувається у Ватикані, Папа Франциск зазначив, що поняття людського розвитку часто піддається маніпулюванню. Він підкреслив важливу роль тубільних народів у збереженні планети.

В п’ятницю, 8 березня 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників Міжнародної конференції «Релігії та Цілі сталого розвитку: прислухатися до волання землі та бідних», що від 7 до 9 березня 2019 р. проходить у Ватикані за ініціативою Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини та Папської Ради з питань міжрелігійного діалогу. Звертаючись до учасників конференції, Святіший Отець зазначив, що різні релігії, включно католицька, підтримують Цілі сталого розвитку, бо вони є результатом глобальних процесів, які, з одного боку, відображають людські цінності, а з іншого – поділяють цілісне бачення розвитку.

Поняття людського розвитку

Наступник святого Петра застановився над поняттям «розвитку», яким, за його словами, часто маніпулюють. «Протягом довгого часу, – пояснив він, – загальноприйняте розуміння розвитку майже повністю зводилося до економічного зростання. Показники розвитку країни ґрунтувалися на даних Валового Внутрішнього Продукту (ВВП). Це привело сучасну економічну систему на небезпечний шлях, де прогрес оцінюється виключно з огляду на матеріальне зростання, задля якого ми майже змушені нераціонально використовувати як природу, так і людей».  

Цитуючи Енцикліку «Populorum progressio» святого Павла VI, Святіший Отець наголосив, що людський розвиток стосується всіх людей та охоплює всю людину, а не тільки її матеріальний вимір.

Турбота про наше життя включає турботу про всіх

Роздумуючи про роль релігії і, зокрема, духовенства, в сприяння сталому розвитку, Папа вказав на великий потенціал духовних традицій для налагодження «справжнього й шанобливого діалогу у справі будування майбутнього нашої планети». Цитуючи Енцикліку «Laudato si’», він додав, що релігійні традиції часто відображають переконання про те, що «все є взаємопов’язане і що справжня турбота про наше власне життя та наші взаємостосунки є невіддільними від братерства, справедливості й вірності іншим».

Святіший Отець пригадав, що, згідно з резолюцією ООН, об’єднуючим елементом для Глобальних цілей сталого розвитку є п’ять слів: люди, планета, процвітання, мир і партнерство (англійською п’ять «Р»: people, planet, prosperity, peace, partnership). Ця перспектива, за його словами, може допомогти «уникнути розуміння процвітання, як ґрунтується на міфі необмеженого зростання і споживання».

Цілісний підхід до розвитку, за словами Папи, передбачає, щоб «економічні й політичні цілі спиралися на етичні цілі, які вимагають зміни світогляду, що Біблія називає переміною серця». Вже святий Іван Павло ІІ говорив про необхідність «поширювати та підтримувати екологічне навернення».

Роль тубільних народів у збереженні планети

На завершення промови Наступник святого Петра звернув увагу на «особливу групу людей» – тубільні народи, – які, хоча і становлять тільки 5% населення світу, але піклуються 22% земної поверхні. Більшість з них мешкають у регіонах Амазонії й Арктики та допомагають зберегти понад 80% біологічного різноманіття планети.

Він наголосив, що в нашому надзвичайно секуляризованому світі ці народи нагадують усім, що наша земля є священною. Саме тому їхній голос і їхні проблеми повинні бути в центрі процесу впровадження Цілей сталого розвитку. Святіший Отець додав, що ця тема буде обговорюватися також під час Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, присвяченої амазонському регіонові, що відбудеться у Ватикані в жовтні цього року.