Папа: Матеріальні блага – це засоби, щоб жити чесно і ділитися ними
  • Пон, 05/08/2019 - 11:35

Зустрічаючись з вірними в першу неділю серпня, Святіший Отець, у світлі Христових слів про те, що потрібно багатіти в Бога, поділився думками про правильне ставлення до матеріальних благ.

Шукати вишніх речей не означає віддалятися від дійсності, але шукати того, що є дійсно вартісним. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 4 серпня 2019 р., Ісусову притчу про «безумного» багача.

Одного разу до Ісуса звернувся чоловік із натовпу, прохаючи розсудити справу про спадщину. Христос, натомість, закликав триматися здалеку від зажерливості й розповів притчу про багача, що вірив у те, що запорукою щастя є успішний рік і нагромаджене майно.

Три аргументи і відповідь Бога

Як зауважив Святіший Отець, багач ставить перед собою три міркування: нагромадження численних благ, довгі роки, які вони повинні би запевнити, та спокій від непогамовного добробуту. Але слова Бога, звернені до нього, анулюють ці проекти:

«Замість “багатьох років”, Бог вказує на негайність “цієї ночі”: цієї ночі помреш, замість того, щоб “втішатися життям”, Він представляє “віддачу життя”: віддаш життя Богові, з подальшим судом. А щодо дійсності численних нагромаджених благ, на яких багач будує всі свої плани, то вона покрита саркастичним запитанням: А те, що ти зібрав, кому воно буде?» – сказав Папа, скерувавши думку слухачів до відомих кожному випадків родинних чвар, пов’язаних зі спадщиною. Тож слово «безумний», з яким Бог звертається до цього чоловіка, вказує на те, що у свої задумах він не рахувався з Богом.

Багатіти в Бога

Притча завершується промовистим висновком: «Отак воно з тим, хто збирає для себе, замість щоб багатіти в Бога». Ця «пересторога», за словами Наступника святого Петра, вказує на горизонт, на який слід звернути свій погляд.

«Матеріальні блага необхідні, вони є добрими, але вони є лише засобом для того, щоб жити чесно й ділитися ними з найбільш потребуючими», – сказав Папа, пояснюючи, що Ісус заохочує рахуватися з тим, що «багатства можуть зв’язати серце та розсіяти його від справжнього скарбу, що у небі», про що й святий Павло пише в Посланні до Колосян: «Шукайте того горішнього... Думайте про горішнє, а не про земне».

Джерело справжнього щастя

Це, як зауважив далі Святіший Отець, не означає віддалятися від дійсності, але «шукати речей, що мають справжню цінність: справедливість, солідарність, гостинність, братерство, мир, всі речі, з яких складається справжня гідність людини». Йдеться про те, аби «прагнути життя, реалізованого не згідно зі стилем світу, але відповідно до євангельського стилю». Бо зажерливість щодо матеріальних речей «ніколи не насичує серце». Натомість, євангельський стиль полягає у тому, щоб любити Бога всім єством, а ближнього так, як його полюбив Ісус.

«Така любов є джерелом справжнього щастя, в той час як непомірне шукання матеріальних благ і багатства часто є джерелом неспокою, суперечностей, зловживань і війн. Чимало війни розпочинаються від жадібності», – сказав Папа, побажавши: «Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам не захопитися проминаючими забезпеченнями, але кожного дня бути вірогідними свідками вічних Євангельських цінностей».
Звернувшись після проказування молитви «Ангел Господній» із закликом молитися за жертви кровопролиття в США, Святіший Отець також скерував свою думку до священиків в контексті спомину їхнього Небесного покровителя святого Жана-Марі Віяннея:

«Рівно 160 років тому відходив до вічності святий Парох з Арса, приклад доброти і милосердної любові для всіх священиків. З цієї значущої нагоди я вирішив надіслати Листа до всіх священиків світу, щоб підбадьорити їх у вірності місії, до якої їх покликав Господь. Нехай ще свідчення цього смиренного й повністю посвяченого своєму людові пароха допоможе наново відкривати красу й важливість рукоположеного священства в сучасному суспільстві».