Папа: Мати Терезо, молись, щоб також і ми були знаками любові й надії в світі
  • Втр, 07/05/2019 - 19:03

Останній день 29-ї Апостольської подорожі Папи ознаменований вшануванням святої Матері Терези з Калькутти, яка народився в Скоп’є 1910 року.

Прибувши до міста Скоп’є, столиці Північної Македонії, у вівторок 7 травня 2019 р., Папа Франциск віддав шану великій святій, уродженці цієї землі – Матері Терезі з Калькутти.

Після візиту ввічливості до Президента країни та зустрічі з прем’єр-міністром, представниками влади, громадянського суспільства й дипломатичного корпусу, Святіший Отець прибув до будинку-меморіалу Матері Терези. Меморіал споруджений на місці храму Пресвятого Серця Ісусового, зруйнованого землетрусом 1963 року, де була охрищена Мати Тереза і куди вона приходила молитись. Меморіал був посвячений 2009 року і представляє собою будівлю, яка поєднала в оригінальний спосіб європейський та індійський стилі. На першому поверсі розміщений музей, в якому зберігаються реліквії, особисті речі Матері Терези з Калькутти та фотознімки. На другому поверсі розміщена каплиця із скляними стінами. Щороку меморіал Матері Терези в Скоп’є відвідує понад 100 тисяч паломників.

Біля підніжжя пам'ятника святій уродженці цієї землі наступник Святого Петра поклав букет квітів, а потім у меморіальній каплиці в тиші помолився перед реліквіями святої Терези, покладеними на престолі разом з п’ятьма свічниками, що символізували представників п’ятьох віровизнань, які брали участь у цій зустрічі: католиків, православних, протестантів, євреїв та мусульман.

Папа Франциск проказав молитву, дякуючи Господеві за життя, свідчення й служіння Матері Терези найубогішим Індії та всього світу. Єпископ Риму звернувся до святої Терези, матері убогих, з проханням, щоб віруючі були уважнішими до потреб найбільш потребуючих, конкретними справами допомагаючи убогим, мігрантам і всім знедоленим; щоб завжди були вірними свідками Євангелія милосердя в нашому світі, слідуючи за Добрим Пастирем, який прийшов служити й віддати Своє життя за багатьох.

Після молитви в каплиці Папа Франциск посвятив наріжний камінь нового санктуарію Матері Терези з Калькутти й зустрівся з сотнею знедолених, якими піклуються сестри Місіонерки Милосердної Любові.