Папа: медичні працівники чинять одне з найбільших діл милосердя
  • Чтв, 21/11/2019 - 10:39

Ранкові події другого дня Апостольської подорожі Папи Франциска до Таїланду, 21 листопада 2019 р., завершилися відвідинами католицької дитячої лікарні святого Луї, яку 1898 року заснував тодішній Апостольський Вікарій католицької місії архиєпископ Луї Вей. Спочатку лікарнею опікувалися Сестри Паулінки з Шартр, а згодом тут почали працювати також багато мирян.

 

Виявляти ідентичність в милосерді

В актовому залі лікарні Святіший Отець зустрівся з лікарями та медперсоналом цієї та інших католицьких лікарень і харитативних осередків.

Ubi caritas, Deus ibi est” – “Де є милосердя, там є Бог” – посилаючись на ці слова, сказані Директором лікарні в привітальному слові, Святіший Отець зазначив, що у саме у милосерді християни покликані не тільки виявляти свою ідентичність, але й також засвідчувати вірність наслідуванню Христа.

«Істинно кажу вам: усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви мені зробили» (Mt 25,40), – процитувавши ці Христові слова, Папа наголосив, що лікарі й медичні працівники здійснюють одне з найбільших діл милосердя, бо їхнє служіння виходить поза межі чистого застосування медицини. Для того, аби приймати й обіймати життя людини, що потрапляє до лікарні, потрібне особливе милосердя, що народжується з пошани й любові до гідності кожної людини.

Вселенський Архиєрей висловив усвідомлення того, що праця лікарів і медичних працівників є важкою. В цьому контексті він вказав на необхідність душпастирства охорони здоров’я, яке повинно підтримувати не тільки пацієнтів, але й усіх, хто працює в лікарні.

 

Підтримувати тих, хто страждає

Папа пригадав, що цього року лікарня св. Луї відзначає 120-ту річницю заснування. «Скільки людей отримало полегшення в своєму болі, – наголосив він, – вони отримали утішення в своїх пригніченнях і супровід у самотності». Святіший Отець побажав працівникам лікарні, аби їхнє служіння дедалі більше ставало свідченням Церкви, що виходить назовні й пропонує цілющу любов Христа тим, хто страждає.

Христос також переживав біль

Торкаючись теми хвороби, Святіший Отець зазначив, що першою реакцією на захворювання часто є обурення, а іноді також розпач. «Це волання від болю, і нехай він буде, – пояснив Папа, – сам Христос пережив його й взяв на себе. Через молитву ми також бажаємо приєднатися до Його волання. Єднаючись з Ним в Його терпінні, ми віднаходимо силу Його близькості до нашої слабкості й до наших ран. Це заклик триматися за Його життя і за Його жертву».

На завершення Папа Франциск закликав присутніх ввірити цю зустріч і своє життя покрову Пречистої Діви Марії та уділив їм своє Апостольське благословення.

 

Далі Святіший Отець у приватний спосіб відвідав пацієнтів лікарні.