Папа: ми покликані боротися із суспільним виключення найслабших і трудитись задля їхньої інтеграції
  • Чтв, 17/11/2016 - 15:40

«Ви покликані, щоб допомагати Папі і Єпископам у їхньому служінні любові», – про це йдеться у промові, яку Святіший Отець приготував для зустрічі з Радою керівників та персоналом міжнародної харитативної церковної організації Caritas Internationalis. Приймаючи їх у четвер, 17 листопада 2016 року, на приватній аудієнції, Папа вручив їм цей текст, віддавши перевагу безпосередньому спілкуванню, що відбулось за зачиненими дверима.

У тексті, подякувавши Кардиналові Антоніо Таглу, Президентові вищезгаданої організації, та висловивши подяку всім працівникам, які трудяться у харитативній сфері в національних «Карітас» багатьох країн світу, Глава Католицької Церкви підкреслив, що Католицька Церква «існує для того, щоб євангелізувати, але євангелізація вимагає пристосування до різних ситуацій, беручи до уваги родинне та суспільне життя, як також міжнародне життя, з особливою увагою на мир, справедливість, розвиток (див. Evangelii nuntiandi 29)». Вселенський Архиєрей пригадав, що його попередник на Петровому престолі, Папа Венедикт XVI, відкриваючи Синод Єпископів Католицької Церкви на тему євангелізації, вказав, що «визнання віри та милосердна любов» є двома пілястрами євангелізаційного процесу. А в Апостольському напоумленні «Радість Євангелія» Папа Франциск вказав на соціальний вимір євангелізації, наголошуючи на першочерговості звіщення Доброї Новини про Ісуса для убогих. «Тому ми покликані боротися із суспільним виключення найслабших і трудитись задля їхньої інтеграції. В дійсності, наші суспільства часто перебувають під впливом культури «відходів», – зазначив Папа Франциск, додаючи, що наші суспільства повинні перебороти байдужість та навчитись мистецтва солідарності, адже, згідно із повчанням Святого Павла, ми, що є сильними, маємо обов’язок нести немочі безсильних, а не собі догоджати (Рм. 15, 1).

На думку Вселенського Архиєрея, все це допомагає нам краще зрозуміти, якою є місія національних «Карітас» та яке їхнє завдання у Церкві. «Вони, отже, не є соціальними агенціями, але церковними організмами, які поділяють місію Церкви». І як подано в їхніх статутах, вони покликані «допомагати Папі та Єпископам у їхньому служінні милосердній любові (пр. 1.4). Потреби сьогоднішнього світу вимагають, щоб була задіяна «оновлена креативність милосердної любові», як її назвав святий Папа Іван Павло ІІ. Вона стає конкретною не лише тоді, коли в дійсності допомагаємо іншим, але, зокрема, коли вміємо стати ближніми для інших людей, з братерським наставленням супроводжуючи їх у їхніх труднощах. Мова йде про те, щоб дозволити наново засяяти милосердній любові та справедливості у світі в світлі Євангелія та навчання Церкви, допомагаючи бідним, щоб вони могли стати головними дійовими особами свого ж власного розвитку.

Від імені усієї Церкви Святіший Отець подякував керівникам та всім працівникам міжнародного «Карітас» за їхнє служіння найубогішим та заохотив для подальшої праці, що дозволяє людям нашого часу відчувати близькість Церкви, яка крокує разом із ними життєвою дорогою. «Продовжуйте нести послання Євангелія радості на весь світ, зокрема до тих, хто залишений позаду, але також і тим, які мають владу змінити цей стан, бо це можливо змінити», – наголосив Папа, додавши, що бідність, голод, хвороби та утиски не є неминучими та постійними ситуаціями, адже, ввіряючись на силу Євангелія, ми справді можемо зробити свій вклад у те, щоб ці ситуації змінити, або, принаймні, їх покращити.

Папа заохотив будувати спільний дім, будучи відважними у своїй місії, відкидаючи та уникаючи всього, що упокоряє людину, зокрема, різного роду використання, та дбаючи про те, щоб людська гідність завжди була більше пошанованою. А на закінчення Вселенський Архиєрей закликав присутніх бути будівничими миру та примирення між народами, спільнотами та між віруючими.