Папа мігрантам в Марокко: Кожна людина має право на майбутнє
  • Нед, 31/03/2019 - 14:27

Про цінністю кожного людського життя, незалежно від його міграційного статусу, про прийняття, захист, підтримку та інтеграцію мігрантів і біженців говорив Папа Франциск, зустрівшись із мігрантами та працівниками соціальних інституцій, що займаються питаннями міграції.

«Дорогі друзі, мені приємно, що я маю нагоду зустрітись із вами під час мого візиту до Королівства Марокко. Для мене це нова нагода виявити мою близькість до всіх вас і разом з вами протидіяти великій та серйозній рані, яка й далі шматує початок цього ХХІ-го століття. Рана яка волає до неба. Тому ми не хочемо, щоб нашим словом були байдужість та мовчання (пор. Вих. 3, 7).Тим більше, коли існують багато мільйонів біженців та інших вимушених мігрантів, що просять міжнародного захисту, не рахуючи жертв торгівлі людьми та нових форм рабства в руках злочинних організацій. Ніхто не може бути байдужим до цього болю», – мовив Папа Франциск, розпочинаючи свою промову під час зустрічі з мігрантами та членами місцевих асоціацій, які допомагають мігрантам, що відбулась в приміщені «Карітас» Рабатської архидієцезії у суботу, 30 березня 2019 р., ставши завершальною подією першого дня Апостольської подорожі Святішого Отця до Марокко. За його словами, кожен із нас, мірою своїх можливостей, покликаний великодушно, з готовністю, мудрістю та далекоглядністю відповісти на численні виклики, пов’язані з міграцією.

Міжурядова Конференція про міграцію

Глава Католицької Церкви пригадав, що кілька місяців тому в Марокко відбулась Міжурядова Конференція, що ратифікувала прийняття Всесвітнього Пакту за безпечну, впорядковану та врегульовану міграцію. Мова йде про Пакт, що став важливим кроком вперед міжнародної спільноти, яка вперше в Організації Об’єднаних Націй в одному відповідному документі трактує питання міграції на різних рівнях. Цей Пакт дозволяє усвідомити та визнати, що життя мігрантів не є чужою чи маргінальною дійсністю, що не має нічого спільного з рештою суспільства. Мовляв їхній статус як осіб з правами «призупиняється» з огляду на їхню теперішню ситуацію. І справді, мігрант не стає менше чи більше людиною в залежності до місця свого перебування по одній чи іншій стороні кордону.

Цінність кожного життя

Єпископ Риму, наголосивши на цінності кожного людського життя, зазначив, що вже зроблено дуже багато позитивних кроків у різних сферах, що пов’язані з міграцією, зокрема, у розвинутих країнах, але не можна забувати, що прогрес країн не можна вимірювати лише економічним та технологічним розвитком. Він залежить від здатності співчувати та виходити назустріч тим, які стукають у наші двері та своїм поглядом позбавляють влади всіх фальшивих ідолів, які поневолюють життя. Папа вказав на ідолів, які обіцяють оманливе та швидкоплинне щастя, побудоване на периферії дійсності та страждання інших. «Коли місто втрачає здатність до співчуття, стає пустинним і негостинним! Суспільством без серця... безплідною матір’ю. Ви не відкинуті на узбіччя, ви знаходитесь у центрі серця Церкви», – звернувся до мігрантів Папа Франциск.

Прийняти, захищати, сприяти та інтегрувати

Далі Вселенський Архиєрей запропонував присутнім застановитись над чотирма ключовими словами, – прийняти, захищати, сприяти та інтегрувати, – які можуть допомогти зробити ще конкретнішим та реальнішим заанґажування у сприяння мігрантам.

«Дорогі друзі, я хотів би підкреслити важливість цих чотирьох дієслів. Вони є немовби орієнтирами для всіх. І, справді, у цьому зобов’язанні ми всі беремо участь – в різний спосіб, але всі ми є заанґажовані, – і всі ми потрібні, аби гарантувати гідніше, безпечніше та солідарніше життя», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що, аби дати гідність мігрантам, не є достатньою, хоча й вкрай необхідною, тільки благодійна діяльність на користь мігрантів, але потрібне також й те, щоб самі мігранти відчували себе головними дійовими особами цього міграційного процесу. «Ці чотири дієслова можуть допомогти створити альянси, здатні вивільнити простір, в якому можна приймати, захищати, сприяти та інтегруватися. Зрештою, це простір для надання гідності», – мовив Папа.

Значення ключових дієслів

Прийняти – це, насамперед, запропонувати мігрантам та біженцям ширшу можливість безпечного та законного в’їзду в країни призначення. А захищати означає забезпечити їм охорону їхніх прав та гідності, незважаючи на їхніх міграційних статус. Говорячи про сприяння, Папа вказав, що мова йде про гарантування всім, мігрантам та місцевим мешканцям, можливості знайти безпечний простір для особистого розвитку та реалізації. А інтегрувати означає заанґажуватись у процес належного пошанування культурної спадщини тієї спільноти, яка приймає мігрантів, та тієї спільноти, з якої вони походять.

Зобов’язання Церкви

На завершення Вселенський Архиєрей підкреслив, що Церква визнає страждання, які позначають шлях мігрантів, та поділяє з ними ті важкі моменти. «Приходячи до вас, що перебуваєте у різних ситуаціях, Церква бажає пригадати, що Бог хоче, аби всі ми були живими істотами. Церква хоче бути поруч із вами, аби будувати разом із вами те, що є найкращим для вашого життя. Оскільки кожна людина має право на життя, то кожна людина має право мріяти і знайти своє гідне місце в нашому “спільному домі”! Кожна людина має право на майбутнє», – наголосив Єпископ Риму, дякуючи всім тим, які віддають свій час та сили для мігрантів та біженців, пригадуючи при цій нагоді, що коли мігранти просять їх прийняти, то це сам Христос стукає у двері нашого дому, просячи Його прийняти.

По завершенні зустрічі Папа від’їхав до Апостольської Нунціатури на нічний відпочинок.