Папа: молімось за сім’ї, які починають відчувати економічні труднощі через пандемію
  • Суб, 28/03/2020 - 13:48

Під час сьогоднішньої Святої Меси у «Домі святої Марти» Папа Франциск закликав особливо молитись за ті сім’ї, які з приводу пандемії почали відчувати нестачу необхідного для життя. А священників та богопосвячених осіб закликав бути з народом, й надалі допомагаючи тим, які сьогодні хворі, страждаючі та потребуючі.

«Останніми днями в деяких частинах світу вийшли на яв наслідки – деякі з наслідків – пандемії; одним із них є голод. Починаємо бачити людей, які голодують, бо не можуть працювати, бо не мали постійного місця праці  та з причини багатьох інших обставин. Ми вже починаємо бачити те "після", яке настане згодом, але розпочинається тепер. Молімось за сім’ї, які починають відчувати скруту з причини пандемії», – цими словами Глава Католицької Церкви розпочав у суботу, 28 березня 2020 р., 20-ту з черги Святу Месу, що транслювалася в прямому ефірі з каплиці «Дому святої Марти», після того, як через карантинні заходи в Італії та багатьох інших країнах світу вірні не мають можливості бути фізично присутніми у храмах на молитві.

Приналежність до народу

У проповіді Святіший Отець звернув увагу на суперечку, що виникла серед народу через Ісуса, про яку розповідає святий євангелист Іван у 7-му розділі своєї Євангелії. “І розійшлися кожен до свого дому” (Ів. 7, 53), – ці біблійні слова, на переконання Папи, вказують на те, що після дискусії, слухачі повчань Спасителя повернулись до своїх домівок, кожен із якимись особистими переконаннями. Автор розповідає, що народ поділився на дві групи: одні люблять Ісуса, ідуть за ним, а інші належать до числа знавців тогочасного Закону та лідерів і керівників народу Ізраїля.

Коли, отже, слуги повернулись до первосвящеників та фарисеїв, то ті їх запитали чому вони не привели Ісуса? На що отримали наступну відповідь: «Ніколи чоловік не говорив так, як цей чоловік говорить». Вона спонукала фарисеїв до сумнівів: «Чи й ви бува дозволили себе звести? Невже хтось із старшини або фарисеїв увірував у Нього? Та проклятий той народ, що не знає Закону!».

Ця група законовчителів, еліта, виявляє своє зневажливе ставлення до Ісуса, але також пробує зневажати народ, що, зокрема, можна відчути в  словах “той народ”, який, мовляв, нічого не знає. Бачимо, як та групка вченої еліти відривається від Божого народу, що вірив Ісусові, вірив Його повчанням. Але ж як таке можливо: вони ж вчені, вивчали Писання, і не приймають Спасителя? «Але вони малу одну велику ваду: вони втратили пам’ять про свою приналежність до народу», – підкреслив Єпископ Риму.

Божий народ йде за Ісусом

Як наголосив далі проповідник, Божий народ йде за Ісусом... Люди й самі не можуть цього пояснити, однак, невтомно йдуть і приходять до основи. Папа заохотив згадати події помноження хліба та риби, коли люди перебували із Спасителем увесь день, що аж апостоли мусіли звернутись до Учителя, просячи відпустити народ. Тоді навіть апостоли бажали дистанціюватись від народу: ні, вони не зневажали народ, але не брали його до уваги. «Нехай ідуть знайдуть собі поживу». На що Ісус відповів: «Дайте ви їм їсти». Тими словами Він повертає апостолів в народ. Таке відділення між владною релігійною елітою та народом є трагедією, яка є давньою, адже про неї можемо прочитати також в Старому Завіті, коли читаємо про священика Елі та його синів, які використовували народ.

Народ має велику благодать

На переконання Святішого Отця, народ, однак, має велику благодать – він відчуває де присутній Святий Дух. Без сумніву, люд є грішним, але, потри це, він відчуває, де є дорога спасіння. Відділення тогочасної релігійної еліти від народу можна порівняти з клерикалізмом.

Сьогодні ми чуємо, як, іноді, люди дивуються поведінці священиків чи богопосвячений осіб, які під час цієї важкої ситуації пандемії, перебувають поряд із бідними, даючи їм поживу, мовляв, вони можуть заразитись коронавірусом. Чуємо голоси про те, що церковні настоятелі повинні заборонити їм виходити, бо священики та богопосвячені особи повинні думати про Святі Таїнства для вірних, а про поживу має подбати світська влада, уряд. Але добре, що існують люди, які не бояться забруднити руки, піклуючись про бідних.

На служінні народу

«Подумаймо сьогодні також про багатьох чоловіків і жінок, що служать Богові, які є добрими і виходять, аби послужити людові; багато священиків, які не відокремлюються від народу. (...) Нехай кожен із нас призадумається, по якій стороні знаходимось ми, чи може ми посередині, дещо нерішучі...», – заохотив Святіший Отець.