Папа: Молитва – це не втеча і не магія, але дозвіл Богові діяти в нашому житті
  • Пон, 10/01/2022 - 14:18

Молитва була в центрі роздумів, якими Папа Франциск поділився під час молитовної зустрічі з вірними в неділю Господнього Хрещення.

Якщо не хочемо залишатися пригніченими проблемами, ми потребуємо підносити все вгору, що можливе завдяки молитві. На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 9 січня 2022 р., святого Господнього Хрещення, звернувши увагу на особливість поведінки Ісуса в день початку Своєї прилюдної місії.

Зійти вниз і піднести вгору

Як розповідає Євангелія, Божий Син і Месія приходить на берег ріки Йордану, де просить хрещення в Івана Предтечі. Святіший Отець зауважив, що після 30-ти років прихованого життя Ісус «не презентується з якимось чудесним знаком», але «стає в чергу разом з народом», що йде хреститися. «Ісус поділяє долю разом з нами, грішниками, сходить до нас, входить в ріку як в поранену історію людства, занурюється в наші води, щоби їх оздоровити, занурюється з нами і серед нас. Не підноситься понад нас, але сходить до нас», – підкреслив Папа.

Далі Наступник святого Петра вказав на ще один «важливий момент». Святий Лука пише, що отримуючи Хрещення, Ісус молився. Ми можемо запитувати: як це, Ісус, Божий Син, молиться так само, як ми? Євангелії свідчать, що так, що кожного дня Він проводив багато часу на молитві. Таким чином, за словами Святішого Отця, можемо побачити два моменти в Ісусовому житті: Він, з одного боку, сходить до нас, а з іншого – підносить погляд і серце, молячись до Отця.

Ключ, що відкриває серце на Бога

З цього, як зауважив Папа, можемо почерпнути «велике повчання» для себе. Всі ми занурені в життєві проблеми, покликані приймати важкі рішення, переживати важкі хвилини, які тягнуть нас додолу. «Але якщо не хочемо залишатися придавленими, ми потребуємо підносити все вгору. І саме це чинить молитва, яка не є втечею, не є магічним обрядом чи повторенням завчених речитативів», – сказав Святіший Отець, додаючи, що молитися означає «дозволити Богові діяти в нас», щоби збагнути, «що Він хоче нам сказати також і в найважчих ситуаціях», аби мати силу прямувати вперед. Молитва допомагає нам, бо «єднає нас з Богом, відкриває нас на зустріч з Ним», вона є «ключем, який відчиняє серце на Господа».

Ключ, що відкриває небо

Далі Папа, покликаючись на образ зі згаданого євангельського уривку, вказав на те, що молитва «відкриває небо», даючи нам здатність «повніше бачити речі», оскільки дозволяє відчути те, що Ісус відчув на Йордані. «І коли Ісус, хрестившись, молився, – розкрилися небеса, і Дух Святий у тілесному вигляді, як голуб, зійшов на Нього, і пролунав голос із неба: Ти – Син Мій улюблений, Тебе Я уподобав», – читаємо в Євангелії від Луки. «Також і до нас, коли ми молимося, Отець каже, як до Ісуса в Євангелії: Ти моя улюблена дитина», – сказав Святіший Отець, нагадуючи, що ми стали Божими дітьми в день нашого Хрещення, а тому важливо пам’ятати його дату.

Підсумовуючи, Папа заохотив слухачів замислитися над тим, якою є молитва кожного з нас, закликаючи ніколи не занедбувати її. «А тепер звернемося до Богородиці, молитовної Діви, Яка Своє життя зробила піснею прослави Бога», – сказав він, розпочавши проказування молитви «Ангел Господній».