Папа: молитва віруючих за пастирів має велику силу
  • Нед, 28/05/2023 - 09:32

У нещодавньому інтерв’ю для «Telemundo» Папа Франциск відповів на запитання про міграцію, про різні актуальні теми церковного життя, про стан здоров'я та про реформи, які він провів під час понтифікату.

«Іноді люди не усвідомлюють, яку силу мають завдяки молитві за своїх пастирів», – сказав Папа Франциск, відповідаючи на запитання про те, чому він кожну свою зустріч завершує словами прохання про молитву. Ввечері, 25 травня 2023 р., перед зустріччю з учасниками конференції, організованої фундацією «Scholas Occurrentes», Святіший Отець дав інтерв’ю для іспаномовного телеканалу «Telemundo» зі США, в якому ділився думками про різні актуальні теми церковного та суспільного життя і свого понтифікату.

Роздумуючи про важливість молитви вірних за своїх пастирів, Наступник святого Петра підкреслив, що «молитва вірних справді чинить чуда». «Піклуйтеся про своїх пастирів. Пастир, будь-який душпастир, чи йдеться про пароха, а чи про єпископа, про будь-якого пастиря, перебуває немовби під захистом, ніби зодягається в обладунки завдяки молитві вірних», – сказав він.

Щоб люди не були змушені покидати рідну землю

Обговорюючи різні виклики і проблеми, що стоять перед світом, між якими також війна в Україні, співрозмовники торкнулися теми міграції. За словами Папи, потрібною є стратегія, що сприятиме розвиткові та стабільності в країнах, звідки люди втікають. «Проблема африканської міграції повинна вирішуватися в Африці, допомагаючи Африці. Але Африка, на жаль, є невільницею колективного підсвідомого підходу, мовляв, вона призначена для експлуатації», – зазначив він, відкреслюючи, що міжнародна допомога повинна сприяти тому, щоби ставати самостійними.

«Мігрувати – це трішки померти», – зауважив журналіст, цитуючи одного мексиканського режисера, на що Святіший Отець відповів: «Завжди так, бо залишаєш свою землю». Він зазначив, що пережив це особисто в своїй сім’ї, адже народився у родині мігрантів, виріс у Аргентині, землі, що прийняла багато мігрантів, але й тепер, живучи вже десять років у Римі, також певною мірою є «мігрантом». «Завжди щось втрачаєш. Наприклад, мате, який готуєш собі тут із термоса, це не той самий мате, який тобі подає мама чи тітка або бабуся, щойно приготований. Це не те саме, бракує повітря з того місця, де ти народився», – сказав Папа.

Целібат не є причиною зловживань

Говорячи про священичий целібат та його ймовірний зв’язок з явищем зловживань, скоєних проти неповнолітніх, Святіший Отець відкидає це ствердження та наводить статистичні дані, згідно з якими 32%-36% випадків зловживань стається в сім’ї, коли йдеться про родичів, які одружені. Далі йдуть місця занять спортом, школи… Тому, на його думку, питання целібату не має жодного стосунку до цієї теми.

Здоров’я

Під час розмови не могло забракнути згадки про стан здоров’я та про проблеми з коліном. «Раніше я не міг ходити. Тепер знову можу», – говорить, усміхаючись, Папа. Зі спокоєм він також згадує про нещодавню госпіталізацію, причиною якої був інфекційний бронхіт. «Це дійсно було несподіваним. Але ми зреагували вчасно. Мені сказали, що якщо б ми почекали ще кілька годин, то могло бути гірше. Однак, через чотири дні мене вже виписали», – сказав він.

Нагальність «деклерикалізації»

Підсумовуючи реформи, проведені протягом десяти років понтифікату, Святіший Отець стверджує, що не йдеться про щось інше, як про речі, яких вимагали кардинали під час зустрічей перед конклавом. Але якщо запитати, що ще потрібно зробити, відчуває, що «все». «Це звучить смішно, але коли крок за кроком прямуєш далі, то усвідомлюєш, що це всього бракує», – говорить він, називаючи однією з цілей «деклерикалізацію». «Клерикалізм – це викривлення. Якщо ти є клерикалом, то не є пастирем. Я постійно кажу єпископам, священикам, та й собі самому, що потрібно бути пастирями», – наголошує Папа.