Папа монахиням театинкам: Свідчіть Євангеліє спраглим Бога
  • Суб, 16/06/2018 - 16:12

Приймаючи монахинь із Згромадження Сестер Театинок Непорочного Зачаття, Папа Франциск вказав їм на два середовища, в яких слід свідчити логіку Євангелія: екзистенційні периферії та життя в спільноті

«Креативно» відповідати на волання бідних «і багатьох спраглих Бога». З таким закликом Папа Франциск звернувся до сестер театинок, приймаючи їх у суботу, 16 червня 2018 р., приєднавшись таким чином до спогадування 400-річчя народження для неба їхньої засновниці Орсоли Бенінкази.

Знаходити життя, віддаючи його

«Віднаходьте життя, віддаючи життя, віднаходьте надію, даючи надію іншим, віднаходьте рацію свого існування у Церкві та в світі, люблячи та завжди живучи згідно з логікою дару, що є логікою Євангелія», – закликав Святіший Отець монахинь, які присвятили своє життя молитві та освітній діяльності, вихованню дітей і молоді.

Папа заохотив послідовниць сестри Орсоли Бенінкази бути, за прикладом засновниці, «учительками підкріпленого досвідом пізнання Бога». «Сучасний світ, – сказав він, – потребує свідків трансцендентності, людей, які були б сіллю землі та світлом світу, закваскою в тісті. Не позбавляйте людей сьогодення цієї поживи, так само необхідної, як і матеріальний хліб. Поряд з людьми, що живуть в умовах матеріальних злиднів, існує чимало таких, які загубили сенс життя, висохлі та спраглі доброго хліба та живої води серця, які, навіть і не знаючи цього, очікують зустрічі з Ісусом».

Свідчення братерського життя

Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що сучасний світ потребує також свідчення «братерського життя в спільноті», свідчення «духовності життя разом». За його словами, братерське життя не дається легко, бо постійно знайдуться причини для сварки, суперечки чи обмов. Але слід розвивати «духовність спільного життя», щоб шлях, який долає спільнота, ставав «святим паломництвом»:

«Тримаючись якнайдалі від критиканства, пліткування, суперництва та практикуючи, натомість, взаємну уважність та прийняття, спільне користування матеріальними благами та пошану до найуразливіших людей. І що дуже важливо, – додав Папа, – підключись похилими віком, бо вони є пам’яттю згромадження. Не залишати їх покинутими в лазареті, але відвідувати їх, спілкуватися з ними, бо вони є носіями пам’яті, слід приголубити їх».

Втілення заповіді любові

Підсумовуючи, Святіший Отець побажав монахиням, аби в їхніх серцях постійно відлунював заповіт засновниці: «Любіть одна одну. Шануйте одна одну. Нехай кожна шукає добра іншої».

«Що за прекрасний шлях до святості! Таким чином ви втілюватимете заповідь любові там, де живете та працюєте: у школах, на парафіях, в притулках, на кожному місці, куди своїм життям та словом несете Христове Євангеліє».

Сестри Театинки

Згромадження Сестер Театинок Непорочного Зачаття, поширене в Америці, Африці та Європі, було засноване 1583 року в Неаполі на півдні Італії. Його засновниця праведна Орсола Бенінказа все життя керувалася єдиним прагненням: шукати Божу славу та спасіння душ.

Нову монашу спільноту засновниця передала під духовний провід регулярних клириків Божого Провидіння, яких з огляду на співзасновника – єпископа Театинського (суч. місто К’єті в Італії) – називали Отцями Театинцями. Ця назва поширилася також і на жіночу спільноту.