Папа на Синоді: Причастя для розлучених – це не єдина проблема
  • Срд, 07/10/2015 - 15:25

Тривають обговорення Синоду про сім’ю. На вчорашньому ранковому засіданні несподівано знову заговорив Святіший Отець. Папа попросив не обмежувати Синод тільки однією проблемою, а саме Причастям для розлучених, що мають нові стосунки. Він наголосив, що католицьке вчення про шлюб не підлягає обговоренню. Папа запевнив, що в ньому не було сумнівів ще на попередньому Синоді.

Папа Франциск вказав теж на безперервність синодального процесу. Він звернув увагу на значення обговорення в малих мовних групах, які почалися в другій половині дня. Саме на основі їхніх звітів підготують остаточний документ цього Синоду.

Позавчора у другій половині дня і вчора висловилися в цілому 72 отці Синоду. На думку Архиєпископа Хенріка Хосера з Варшави-Праги на ранковій сесії найбільшим ехом відбився виступ кардинала Роберта Сара, префекта Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств. Він заявив, що в глобальному масштабі найбільшою загрозою для сімей сьогодні є два явища: абсолютизація свободи, проявом чого є гендерна ідеологія, та фундаменталізм Ісламської держави.

 «Абсолютизацію свободи порівняв – це дуже сміливе порівняння – з ідеологією ХХ століття: фашизмом і комунізмом. Тому що це розкладає сім'ю. Ця концепція свободи веде до втрати того, що є тривалим і важливим у житті людини. З одного боку, мусульманський фанатизм також призводить до невимовних зловживань. Перша ідеологія пов'язана з летальними практиками такими, як евтаназія, аборти і гомосексуалізм. З іншого боку, є також смерть і відсутність поваги до інших, змушування людей до нелюдських практик, це знову є виразом мусульманського фанатизму. Я думаю, що це був дуже пророчий голос. Це не був голос пророка нещастя, але порушення нашої свідомості, щоби ми бачили, як жити і як реагувати», – сказав Архиєпископ Хосер.