Папа наказав кардиналу Берку очистити Мальтійський орден від масонів
  • Чтв, 12/01/2017 - 16:43

Як з’ясувалось, під час листопадової зустрічі Папи Франциска та кардинала Берка на тему скандалу в Мальтійському ордені, спричиненому розповсюдженням презервативів та оральних контрацептивів у Африці, Святіший Отець дав вказівку кардиналу «очистити» орден від вільної масонерії. Ця вказівка була дана кардиналу Берку як патрону Мальтійського ордену папського призначення, інформує EWTN Great Britain.

Ватиканський журналіст Едвард Пентін оприлюднив деталі щодо стурбованості Папи Франциска впливом Вільних масонів на Мальтійський орден:

«10 листопада виникло сподівання, що скандал з контрацептивами буде вирішено, коли Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Берка. Під час цієї зустрічі стало відомо, що Папа був «глибоко стурбований» тим, що йому розповів кардинал про розповсюдження контрацептивів. Папа також дав кардиналові Берку чітко зрозуміти, що він хоче, щоб орден «очистили» від масонів, і вимагав відповідних дій. Ця стурбованість була підтверджена в листі до кардинала Берка від 1 грудня, в якому Святіший Отець наголосив на конституційному обов’язку кардинала сприяти духовним інтересам ордену і усувати всілякі зв’язки з групами чи практиками, які суперечать моральному праву».

Варто зазначити, що розповсюдження презервативів та оральних контрацептивів відбувалось на Далекому Сході і в Африці під час правління Альбрехта Фрайгерра фон Бйозелягера, німецького мальтійського лицаря. Бйозелягера усунули з посади великого канцлера, чому слідувало міжнародне розслідування в Ордені. Наразі залишається невідомим, чому Папа Франциск визначив масонерію проблемою у відповідь на докази, представлені кардиналом Берком під час листопадової зустрічі.

Нагадаємо, що раніше Папа Франциск висловлював критику деструктивного впливу вільної масонерії і їх ворожості до Церкви. Зокрема, під час апостольського візиту до Турину, звертаючись до молоді він говорив про масонських антиклерикалістів, а під час прес-конференції на борту літака в липні 2013 року він говорив про масонське лобі в Церкві.