Папа: нам дуже потрібна культура, яка б визнавала цінність людського життя
  • Птн, 24/05/2019 - 17:07

Зустрівшись із керівництвом, працівниками та дітьми виховного дому-лікарні Невинних, що у Флоренції, Папа Франциск звернув увагу на потребу культури, яка б визнавала цінність людського життя та дбала б про найслабших –дітей.

«Виховний дім-лікарня Невинних, із своїми шістьма століттями історії, – історії, яка не закінчилася, але дивиться в майбутнє, – розповідає нам про місто, яке дало найкраще від себе, аби приймати дітей, щоб вони більше ніколи не називалися "залишеними", але прийнятими, ввіреними любові і турботі спільноти», – пише Святіший Отець у заздалегідь приготованій промові, яку він вручив керівництву дому-лікарні Невинних, що розташована у центрально-італійському місті Флоренції, приймаючи у п’ятницю, 24 травня 2019 р., в апостольському палаці у Ватикані дирекцію, працівників та дітей цього виховного Інституту.

Історія Інституту

За словами Папи Франциска, історія цієї педіатричної дому-клініки може багато чого нас навчити. Перш усього, вона показує великодушність багатого банкіра Франческо Датіні, який пожертвував велику суми грошей, завдяки чому стало можливим розпочати здійснення цього задуму. «Також і сьогодні етична та соціальна відповідальність світу фінансів є необхідною силою для того, аби будувати справедливіше та солідарніше суспільство», – підкреслив Папа, додаючи, що цікавою річчю з історії дому-лікарні є те, що планування закладу було довірене Філіппу Брунеллескі, одному із найвідоміших архітекторів того часу, який власне у тому періоді працював над величним твором мистецтва, що сьогодні милує око численних туристів, а саме – над куполом катедрального флорентійського храму. Адже дітям хотілось дати найкраще: їх хотілось не лише прийняти, але дати їм можливість зростати в одній із найкрасивіших споруд у місцевості.

Потреба культури пошани до життя

Впродовж шести століть Інститут Невинних піклується про дітей, надаючи їм усе необхідне для гідного життя та розвитку. На переконання Глави Католицької Церкви, сьогодні потрібно наголосити на тому, що ми повинні дати найкраще, що лише маємо, бідним, слабким та відкинутим на узбіччя життя. А серед тих найслабших осіб, якими ми мусимо опікуватись, є, без сумніву, багато відкинутих дітей, яких окрадено з їхнього дитинства та майбутнього. Мова йде про численних неповнолітніх, які долають складні подорожі, втікаючи від голоду та війни. «Це діти, які не бачать світла, тому що їхні матері страждають від економічних, соціальних, культурних обмежень, що спонукає їх відмовитися від того надзвичайного дарунку, яким є народженням дитини», – вказав далі Єпископ Риму, зазначаючи, що у наш час нам потрібна культура, яка б визнавала цінність людського життя, зокрема, життя тих найслабших, скривджених. Ми потребуємо культури, яка у кожному обличчі, також у тому найменшому, бачила б обличчя Ісуса Христа. Папа пригадав слова Спасителя з Євангелія від святого Матея про те, що хто приймає дитину в ім’я Ісуса, той приймає само Господа (див. Мт. 18, 5).

Турбота Церкви про дітей

Інститут Невинних – це місце історії, але також місце численних захоплюючих історій тисяч дітей, які були тут прийняті. Папа пригадав, що часто матері, залишаючи своїх дітей у цьому флорентійському притулку, разом із немовлям залишали половину монети. Щоб у майбутньому, коли настануть кращі часи, вони за допомогою тих монет змогли віднайти свою рідну половинку, свою дитину. На переконання Папи, бідні сьогоднішнього часу мають частину такої монети, а інша частина є у нас: Церква є Матір’ю, яка має половинки монет усіх своїх покинутих, скривджених та пригноблених дітей. «Мета, яку сьогодні ми повинні поставити перед собою на різних рівнях відповідальності, полягає в тому, щоб жодна матір не була змушена залишити свою дитину», – наголосив Вселенський Архиєрей.

На закінчення Папа підкреслив, що історія виховного дому-лікарні Невинних вчить нас того, що перед обличчям навіть таких драматичних ситуацій, коли діти є відлученими від своїх батьків, необхідні інституції, у яких таким дітям можуть забезпечити гідне життя, виховання та піклування. А далі Святіший Отець висловив щиру подяку керівництву та працівникам Інституту Невинних за їхню клопітку працю, яку вони виконують з великим професіоналізмом та з любов’ю.