Папа: Наука – це великий ресурс для будування миру
  • Птн, 02/07/2021 - 13:48

Формувати нові покоління, що будуть будівничими миру в світі, який після пандемії має нагоду переосмислити взаємини між наукою та суспільством. Таке завдання Папа Франциск поставив перед науковцями, що беруть участь в міжнародному симпозіумі, організованому центральноіталійською дієцезією Терамо.

Ще ніколи, як тепер, не відчувалася потреба перезапуску наукових досліджень, щоби долати виклики сучасного суспільства, а тому зустріч науковців є «великим даром надії». Про це говорить Папа Франциск у відеопосланні учасникам міжнародного наукового симпозіуму «Наука задля миру», який 2 та 3 липня 2021 року організовує дієцезія Терамо на базі університету Терамо в контексті ювілейного року з нагоди 100-річчя канонізації святого Ґабріеля від Страждальної Богородиці, покровителя молоді. Санктуарій цього святого, де спочивають його мощі, розташований у підніжжі гори Ґран-Сассо, в якій розміщені лабораторії італійського інституту ядерної фізики.

Немає протиставлення між вірою та наукою

Святіший Отець схвально відгукнувся про той факт, що зустріч організована дієцезією, бо це свідчить про те, що «не може й не повинно існувати протиставлення між вірою та наукою». Щоби «розвивати прагнення знання, яке таїться в серці кожної людини», про що йдеться в енцикліці Fratelli Tutti, потрібно, щоби «наукові дослідження віддавали на служіння всім власні здобутки, шукаючи завжди нові форми співпраці, обміну результатами та будування мереж».

Оновлення стосунків між наукою та суспільством

Нагадуючи про небезпеку того, що «науковий прогрес може сприйматися як єдиний можливий підхід для розуміння аспекту життя, суспільства та світу», Папа підкреслює, як у контексті пандемії прийшло розуміння необхідності сформувати нові взаємини між наукою та суспільством. Досвід надзвичайного стану ще більше спонукає світ науки «переосмислити перспективи запобігання, лікування та організування медичної сфери», беручи до уваги антропологічні аспекти.

«Жодне наукове знання не повинно прямувати вперед наодинці та почуватися самодостатнім. Історична дійсність стає дедалі більше об’єднаною та потребує служіння в множинності знань, які, згідно з власними особливостями, причиняються до зростання нової культури, здатної будувати суспільство, сприяючи гідності і розвиткові кожного чоловіка і кожної жінки», – сказав Святіший Отець.

Формувати нові покоління

Глава Католицької Церкви звернувся до представників світу науки з проханням навчати молоді покоління «не боятися труду пошуків». Адже й Божественний Учитель «дає Себе шукати», вливаючи в усіх впевненість у тому, що «коли шукати чесно, то зустрінемо істину». «Зміна епохи, – сказав Папа, – потребує нових учнів знання, а ви, дорогі науковці, будьте вчителями нового покоління будівничих миру». Бо наука, в дійсності, «є великим ресурсом для будування миру», а завданням вченого є «свідчити про те, як можна творити нові соціальні зв’язки», стараючись зробити наукові дослідження «близькими до всієї спільноти, від місцевої до міжнародної, і що разом можливо здолати кожен конфлікт».