Папа: навчімось звинувачувати себе перед Богом
  • Втр, 15/10/2019 - 16:44
Ісус не терпить лицемірства й називає фарисеїв «побіленими гробами». Про це нагадав Папа, проповідуючи під час Святої Меси у Ватикані. Він підкреслив, що потрібно вилікуватись від лицемірства, а ліком для цього є обвинувачення самих себе перед Богом.

Лицемірство – це тема, навколо якої побудував свою проповідь Папа Франциск на ранковій Святій Месі в резиденції «Дім святої Марти» у Ватикані у вівторок 15 жовтня 2019 року.

Цю пропонує уривок з Євангелії від святого Луки, в якій розповідається, як Ісус, запрошений на обід фарисеєм, був підданий критиці з боку господаря, бо, перш ніж сідати за стіл, попередньо не зробив ритуального обмивання. Святіший Отець ось так прокоментував цю подію: «Існує наставлення, якого Господь не терпить, а ним є лицемірство. Саме про це йдеться в сьогоднішній Євангелії. Ісуса запросили на обід, але не задля того, щоб з Ним подружитись, але Його осудити». Лицемірство, сказав далі Папа, означає виявляти себе в один спосіб, а бути іншими. І приховано думати інакше від того, як це виглядає.

Лицемірство походить від диявола, що є брехуном

Ісус не толерує лицемірства. Він часто називає лицемірних фарисеїв, «побіленими гробами». Це не є образою з боку Ісуса, але правдою. «Зовні ти такий ідеальний, що більше, навіть накрохмалений, – мовив проповідник, – сама правильність, але всередині – зовсім інша справа». Папа ствердив, що «лицемірне наставлення походить від великого брехуна, від диявола». Він – «великий лицемір», а лицеміри – його «спадкоємці».

Лицемірство - – це мова диявола, це мова зла, що входить у наше серце, посіяне дияволом. Не можна жити з лицемірними людьми, але вони існують. Ісус любить викривати лицемірство. Він знає, що саме таке лицемірне ставлення приведе Його до смерті, бо лицемір не задумується, чи використовує законні засоби чи ні, він йде далі, йде до наклепу. «Звести наклеп? Потрібен фальшивий свідок?» Пошукаймо такого!

Лицемірство – це отрута, яка вбиває

Далі Святіший Отець наголосив, що дехто міг би заперечити, що «в нас немає такого лицемірства». Але, на його думку, це помилка, бо лицемірна мова є дуже поширеною, буденною. Вона проявляється, наприклад, у боротьбі за владу, в заздрощах, які примушують проявляти себе в спосіб відмінний від того, якими ми є. «Лицемірство вбиває, швидше чи пізніше, але вбиває», – підкреслив Папа.

Ліки проти лицемірства –самозвинувачення перед Богом

Ліками від спокуси лицемірства є стати в правді перед Богом і оскаржити себе самих. Його Святість вказав, що ми повинні навчитись звинувачувати себе самих, побачивши власний гріх, зауваживши лицемірство в підступності, що існує в нашому серці. Зло сіє диявол і потрібно признатись Богові: «Ось подивись, Господи, який я!» і сказати це зі смиренням.

Святий Петро зрозумів, що він грішник

Папа Франциск зазначив, що християнин, який не вміє звинувачувати самого себе, не є добрими християнином і ризикує потрапити в лицемірство. Він нагадав молитву святого Петра, коли той сказав Ісусові: «Відійди від мене, Господи, бо я грішна людина» (Лк 5,8). Святіший Отець завершив проповідь побажанням, щоб ми «навчились обвинувачувати самих себе».