Папа: не відкидати Божу безкорисливість задля власної дріб’язковості
  • Втр, 05/11/2019 - 16:54

Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 5 листопада 2019 р., Папа Франциск прокоментував уривок з Євангелії від св. Луки (Лк 14, 15-24), в якому Христос розповідає притчу про чоловіка, який справляє великий бенкет, але запрошені, знаходячи різні виправдання, не приймають його запрошення. Тоді він посилає своїх слуг, аби вони покликали на вечерю «вбогих, калік, сліпих, кривих» та щоб «наповнили його дім».

 

Бенкет – це радість і безкорисливість

Папа зазначив, що бенкет – це символ вічності. Атмосфера гостини й свята – це атмосфера радості, відкритості й безкорисливості. На справжню гостину господар завжди запрошує безкоштовно. Бог, за словами Святішого Отця, звертає до нас Своє безкорисливе запрошення, але дехто не відповідає на цю безкорисливість, ставлячи на перше місце власні справи та інтереси. Закриватись на радість, яку нам пропонує Господь, за словами Папи, є гріхом.

Наступника святого Петра наголосив, що протягом нашого життя ми неодноразово стоїмо перед цим вибором: зустрітись з Господом, чи закритися в своїх речах та інтересах. Саме тому, за словами Папи, Христос говорив, що багатим важко увійти в Царство Боже, бо вони прив’язані до своїх речей. Але й серед них є багато добрих і святих людей.

 

Проповідник підкреслив, що реакція Бога на нашу відмову рішуча: він запрошує на Свою гостину всіх, кого ми вважаємо поганими і недостойними. В цьому контексті він процитував Христові слова «Поправді кажу вам, що митники та блудниці випереджують вас у Божому Царстві» (Мт 21,31). На завершення Святіший Отець закликав усіх замислитися над тим, чи ми приймаємо запрошення Господа, а чи закриваємося в своїх справах і своїх дріб’язках. 

На Святій Месі в каплиці «Дому Святої Марти» був присутній також 96-річний священик, який цього дня відзначав 70-річчя священства.