Папа: Не відкидаймо Христове запрошення на бенкет
  • Втр, 06/11/2018 - 16:10

Боже царство подібне до бенкету: Христос нас запрошує святкувати з Ним, але ми, за словами Папи, часто шукаємо виправдання, щоб відмовитися. Христос чекає, але Він не може відчинити двері нашого серця, коли вони замкнені зсередини.

У своїй проповіді під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» 6 листопада 2018 р., Папа Франциск прокоментував другу частину 14-го розділу Євангелії від Матея, першу частину якого було прочитано попереднього дня. Події цього розділу відбуваються під час бенкету в домі одного визначного фарисея, який запросив також Христа.

Під час бенкету Ісус зціляє хворого, незважаючи на суботній день, говорить присутнім про те, що не варто займати за столом перші місця, «бо кожний, хто виноситься, буде принижений, а хто принижується, буде вивищений», а також радить фарисеєві запрошувати на бенкет «убогих, калік, кривих, сліпих», тобто тих, які не мають чим відплатити.

Відмова від участі в бенкеті

Почувши Христові слова, «один із тих, що за столом сиділи, сказав до нього: “Щасливий той, хто їстиме хліб у Царстві Божім!”» (Лк 14, 15). На ці слова Ісус відповідає притчею про те, як один чоловік справив велику вечерю й запросив багатьох. Один за одним, запрошені у ввічливий спосіб відхиляють запрошення, знаходячи різні виправдання. Тоді господар, розгнівавшись, звелів слугам запросити «вбогих, калік, сліпих, кульгавих». «Ніхто з отих запрошених не покуштує моєї вечері» – говорить на завершення господар.

Ввічливе відкинення

«Скільки разів ми чуємо запрошення Христа прийти до Нього, – зазначив Папа Франциск, – для того, аби вчинити діло милосердя, щоб помолитися, зустріти Його. А ми відповідаємо: “Вибач, Ісусе, я зайнятий, не маю часу, не можу. Завтра”. А Христос чекає».

Христос милосердний і справедливий

Святіший Отець зазначив, що в Царство Боже увійдуть ті, хто не відкидає Ісуса. А відповідаючи на припущення багатьох про те, що Христос добрий і вкінці все прощає, Папа зазначив: «Так, він милосердний, але також справедливий. І якщо ми зсередини замикаємо двері свого серця, Він не може їх відчинити, тому що він поважає наше серце». Ніхто з нас, за словами проповідника, не думає про те, що в мить, коли відкидаємо Христа, ми зсередини замикаємо для Нього двері.

Своєю смертю Христос заплатив нам за бенкет

Завершуючи проповідь Папа Франциск звернув увагу на інший аспект євангельського уривку: хто платить за бенкет? Він зазначив, що в Посланні до Филип’ян, уривок з якого був першим читанням дня, апостол Павло говорить про те, що Христос «упокорив себе, був слухняним аж до смерті, й до смерті хресної».

«Своїм життям, – наголосив Святіший Отець, – Христос заплатив за бенкет. А ми відхиляємо запрошення. Нехай Господь дасть нам благодать усвідомити цю таємницю закам’янілого серця, впертості, відмови, а також дарує нам благодать сліз».