Папа: Нехай же в сім’ях запанує мир, а в Церкві – єдність
  • Пон, 04/05/2020 - 12:56

Під час Святої Меси в понеділок Святіший Отець підніс молитву за сім’ї, зачинені вдома через карантинні заходи, аби в них панував мир, а не насильство. Проповідуючи, він нагадав, що Ісус бажає єдності для Своєї Церкви, тому слід перемагати спокуси поділів.

В той час, як у Італії ще тривають дискусії щодо дати відкриття храмів для участі вірних у богослужіннях, Папа Франциск і далі служить Святі Меси, що транслюються в прямому ефірі. Розпочинаючи Євхаристійне богослужіння у понеділок, 4 травня 2020 р., він закликав: «Помолімося сьогодні за сім’ї: в цей період карантину сім’я, зачинена вдома, старається чинити чимало нових речей, проявляти неабияку креативність із дітьми, з усіма, аби прямувати далі. Однак, існує ще така річ, як домашнє насильство. Молімося за сім’ї, аби вони прямували вперед у мирі, з креативністю та терпеливістю долаючи цей карантин».

Свої роздуми під час проповіді Святіший Отець розпочав із читання з Діянь Апостолів, в якому розповідалося про те, як єрусалимська громада учнів розкритикувала святого Петра після того, як він увійшов до домівки язичника Корнилія та їв разом з ним, що заборонялося приписами Мойсеєвого закону щодо обрядової чистоти. Тоді апостол пояснив, що його в цьому провадив Святий Дух, Який також зійшов на Корнилія і на його домашніх, які прийняли Євангеліє.

«У Церкві завжди, особливо, в первісній цього було багато, бо справа ще не була вияснена, існує отой дух, мовляв, “ми – праведні, інші – грішники”. Цей поділ на “ми та інші”, ось такий поділ», – зауважив проповідник, вказуючи на те, що люди, які переконані, що їхній погляд на Божі речі єдино правильний, схильні інших вважати вже приреченими…

«Існують ідеї, позиції, які вносять поділи, настільки, що поділ стає важливішим від єдності. Моя ідея стає важливішою від проводу Святого Духа», – додав Папа, наводячи слова одного кардинала, який порівнював Церкву до ріки: хтось пливе з цього боку, хтось з іншого, але важливо, щоб усі залишалися в ріці. «В цьому – єдність Церкви. Ніхто поза нею, всі всередині. Так, з деякими особливостями, але це не ділить, це не ідеологія, це дозволено. Але чому Церква має оту повноту ріки? Бо цього бажає Господь», – підкреслив проповідник, вказуючи на Ісусові слова з Євангелії, що Він має також овець не з цієї кошари, які почують Його голос, і буде одне стадо й один пастир.

Христос умер за всіх, також і за «того нещасного, який зробив моє життя нестерпним», і за «того розбійника»… За всіх, також і за людей, які не вірять в Нього. Святіший Отець наголосив, що маємо одного Відкупителя, Христа, Який умер за всіх. Водночас, існує спокуса поділів, про яку згадує вже святий Павло, коли деякі казали: «Я – Павлів, а я – Аполлосів…», чи післясоборові поділи… Мати свою думку дозволено, але «в єдності Церкви, під проводом Пастиря Ісуса».

«Нехай же Господь визволить нас від цієї психології поділів, від розділювання, й допоможе нам розгледіти в Ісусі те, що в Ньому всі ми є братами й сестрами, а Він є пастирем усіх. Нехай же нас сьогодні протягом дня супроводить оте ключове сьогоднішнє слово: “всі”», – побажав Папа.