Папа: нести іншим не своє, а Христове Євангеліє, завжди в єдності з Церквою
  • Втр, 28/06/2022 - 09:30
Папа Франциск поблагословив на місії 430 сімей Неокатехуменальної дороги, що вирушать свідчити Євангеліє в найбільш секуляризовані та найубогіші регіони світу.

Звіщати Євангеліє Ісуса Христа, а не своє; воно пристосовується до різних культур, але завжди є таким самим. Віра зростає, віра інкультурується, але віра завжди та сама. Із такими словами заохочення Папа Франциск звернувся до сімей, які належать до Неокатехументальної дороги та діляться вірою в осередках «missio ad gentes». Такі осередки складаються із чотирьох, зазвичай, багатодітних родин, священика, семінариста та двох неодружених жінок. На запрошення місцевого єпископа, вони звіщають Євангеліє в секуляризованих середовищах або на теренах, де присутність Церкви ще є незначною.

У понеділок, 27 червня 2022 р., Папа Франциск зустрівся в залі Павла VI у Ватикані з кількома тисячами учасників Неокатехуменальної дороги. Під час зустрічі він поблагословив на місію чергові 430 сімей з різних частин світу, які вирушать у найбільш секуляризовані та найбідніші регіони світу, щоби звіщати любов Воскреслого Христа, залишивши свої домівки, родини та друзів.

 

Одна віра, але різні вираження

У своєму слові, сказаному експромтом, Святіший Отець зупинився на дорученні, яке Ісус залишив учням перед вознесінням на небо, наказуючи їм іти, свідчити та проповідувати Євангеліє. І від того дня послідовники Ісуса «прямують вперед із силою того, що Ісус їм дав, силою, яка походить від Святого Духа: Ідіть і проповідуйте, хрестіть…».

Папа зазначив, що спільнота, яка народжується з цього хрещення, є «вільною, є новою Церквою», і потрібно дозволити їй зростати відповідно до своєї культури. «Саме в цьому й полягає історія євангелізації. Всі однакові в тому, що стосується віри: вірую в Бога Отця, Сина і Святого Духа, Сина, Який воплотився, помер і воскрес за нас, у Святого Духа, Який допомагає нам зростати. Та сама віра, але всі виражають у спосіб, притаманний своїй культурі чи культурі місця, де віра була проповідувана», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що це багатокультурне багатство Євангелія, яке народжується з проповіді Ісуса Христа та стає культурою, «деякою мірою є історією Церкви».

 

Проповідувати Христове Євангеліє, а не своє

«Багато культур, але те саме Євангеліє. Багато народів, але той самий Ісус Христос. Багато добрих намірів, але той самий Дух», – вів далі Папа, підкресливши, що ми покликані саме до цього: «Прямувати вперед силою Святого Духа, несучи Євангеліє у серці та в руках. Євангеліє Ісуса Христа, а не своє. Воно є Ісуса Христа, воно пристосовується до різних культур, але залишається тим самим. Віра розростається, віра інкультурується, але віра завжди та сама».

Слухняні Церкві

Святіший Отець подякував сім’ям-місіонерам, чимало з яких минулого тижня брали участь у Х Всесвітній зустрічі сімей, за те, що піддалися цьому місіонерському натхненню. Він заохотив їх до «слухняності Святому Духові», Який їх посилає, та до «слухняності Ісусові Христові в Його Церкві». «Усе в Церкві, нічого поза Церквою. Така духовність повинна нас завжди супроводжувати: проповідувати Ісуса Христа силою Святого Духа в Церкві та разом з Церквою», – наголосив Папа, вказуючи на необхідність співпраці з місцевим єпископом, прямувати вперед разом з ним.