Папа планує призначити жінок в Дикастерію в справах єпископів
  • Срд, 06/07/2022 - 14:40

В інтерв’ю для «Reuters» Папа Франциск поділився думками про цінування ролі жінки в Римській курії та повідомив, що вперше дві жінки працюватимуть у дикастерії, яка допомагає Святішому Отцю вибирати єпископів.

Інформагентство «Reuters» опублікувало чергові витяги з інтерв’ю, яке в суботу, 2 липня 2022 р. записав кореспондент цього видання у Ватикані Філ Пуллела. Ця частина присвячена роздумам про роль жінок в управлінні Церквою і про служіння мирян загалом.

Відповідаючи на запитання про «жіночу присутність» у Римській Курії, на що також звертає увагу нова Апостольська конституція «Praedicate Evangelium», і про те, які дикастерії в майбутньому можуть очолити мирянин або мирянка, Папа сказав: «Я відкритий на такі можливості. Станом на сьогодні в Губернаторстві є віце-губернаторка… Далі, в Конгрегації в справах єпископів, в комісію, що вибирає єпископів, вперше будуть включені дві жінки». Святіший Отець додав, що у майбутньому бачить можливим призначення мирян очолювати такі дикастерії як у справах мирян і сім’ї, у справах культури й виховання, або ж Ватиканську Апостольську Бібліотеку.

Серед жінок на високих посадах є сестра Наталі Бекар, Заступниця секретаря Синоду Єпископів, Барбара Ятта, Директорка Ватиканських музеїв, Крістін Муррей, Віце-директорка Ватиканського Прес-центру. Минулого місяця кардинал Кевін Джозеф Фаррелл, Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, жартував, що після проголошення нової Апостольської Конституції про Римську Курію він може виявитися останньою духовною особою, що очолює це відомство.