Папа: по-новому ставитись до створіння заради майбутнього
  • Суб, 06/07/2019 - 14:09

Звертаючись у посланні до учасників ІІ Форуму «Спільнот Laudato si’», Святіший отець вказав на необхідність прославляти Боже створіння, дякувати за всі дари та вміти відмовлятися від чогось заради більшого добра.

«Планета Аазонія» – таку назву має ІІ Форум «Спільнот Laudato si’», що відбувається в суботу, 6 липня 2019 р., в італійському містечку Аматріче, яке 2016 року сколихнув сильний землетрус. «Спільноти Laudato si’» – це мирянський рух, що сприяє втіленню в життя ідей енцикліки «Laudato si’» на різних рівнях через організацію зустрічей, конференцій та практичних заходів. Такі спільноти почали зароджуватися в Італії, де їх існує вже декілька десятків, а тепер вони починають формуватися також в інших країнах світу.

Ціна бідних за природні катаклізми

Папа Франциск надіслав учасникам Форуму послання, в якому пригадує трагічні події, пов’язані з низкою землетрусів, що знищили десятки населених пунктів та спричинили загибель багатьох людей в Центральній Італії у 2016-2017 роках. Проведення Форуму «Спільнот Laudato si’» в цьому місці, за словами Святішого Отця, є не тільки виявом близькості до тих осіб, що й надалі там проживають, але й вираженням прагнення звернути увагу на те, що бідні платять найбільшу ціну за природні катаклізми.

“ Рани, завдані навколишньому середовищу, – пише Папа, – це рани, завдані найбільш беззахисній частині людства ”

Торкаючись теми Форуму, співзвучної із Спеціальною Асамблеєю Синоду Єпископів, присвяченою Амазонському регіонові, що відбудеться в жовтні цього року, Наступник святого Петра зазначає, що ситуація в Амазонії є парадигмою того, що відбувається в різних частинах світу: «сліпа й нищівна ментальність, що ставить прибуток понад справедливість».

Посилаючись на основну мету руху «Спільнот Laudato si’» поширювати вчення однойменної енцикліки, Святіший Отець пропонує учасникам Форуму три напрямні поняття, які повинні допомагати в їхній діяльності.

Прославлення веде до пошани

Перше поняття, над яким закликає замислитися Папа, – це «доксологія», що з грецької означає «молитва прослави». Він наголошує, що краса створіння і людини в ньому повинні спонукати нас до прослави Бога.

“ Прослава, – пояснює Святіший Отець, – є плодом споглядання. Споглядання і прослава ведуть до пошани, а пошана стає майже благоговінням перед добром створіння та його Сотворителя ”

Вдячність за дари

Друге поняття, на яке звертає увагу Вселенський Архиєрей, – це Євхаристія, що вчить нас ставитись до всього світу та його жителів, як до дару. «Все нам дано безкорисливо – наголошує він, – не для того, аби ми спустошували й підпорядковували собі, а для того, щоб вчиняли це даром» і розділяли його з іншими, аби всі могли досвідчувати радість, і щоб через це вона ставала більшою.

Відмовлятися від чогось, заради більшого добра

«Аскетизм» – це третє поняття, яке пояснює Папа Франциск в посланні до учасників ІІ Форуму «Спільнот Laudato si’».

“ Кожна форма пошани, – пише він, – починається з аскетичного підходу, тобто із здатності відмовитися від чогось задля більшого добра, задля добра інших ”

Аскетизм, за його словами, допомагає нам позбавитися хижацької поведінки й започатковувати шанобливі й приязні стосунки ділення.

На завершення Святіший Отець побажав, аби «Спільноти Laudato si’» були насінням нового способу ставлення до світу для того, аби дати йому шанс на майбутнє, зберегти красу й цілісність задля добра всього живого.