Папа: Починати заново, покладаючись на Бога
  • Чтв, 26/09/2019 - 09:02

Під час приязної розмови з членами спільноти «Нові Горизонти», Святіший Отець, наголосив, що в їхніх життєвих історіях він бачить таїнство зустрічі з Христом.

У вівторок, 24 вересня 2019 р., вранці_ Папа Франциск відвідав «Містечко Небо» – «Cittadella Cielo» – структуру італійської спільноти «Нові Горизонти», розташоване в місті Фрозіноне, на південь від Риму. Святішого Отця супроводив Голова Папської Ради сприяння новій євангелізації архиєпископ Ріно Фізікелла. На початку зустрічі з мешканцями «Містечка небо» виступила К’яра Аміранте, яка 1993 року заснувала спільноту «Нові Горизонти», що займається підтримкою тих, хто потрапив у тенета наркоманії, азартних ігор, проституції, хто став жертвою соціальної маргіналізації й відкинення власною родиною.

Після короткого виступу засновниці спільноти, прозвучали свідчення двох молодих людей, а опісля відомий італійський співак Андреа Бочеллі, що прибув на зустріч зі своїм сином, розповів про їхню підтримку спільноти.

Деякі з присутніх поставили Святішому Отцеві запитання й розповіли про свій досвід переміни життя завдяки християнській вірі, на шляху якої їх супроводжує спільнота «Нові Горизонти».

 

 

Погляд любові, що змінює життя

«Ваші життєві історії – це історії поглядів», – зазначив Наступник святого Петра, звертаючись до присутніх без заздалегідь приготованого тексту. Він додав, що ті численні погляди, з якими вони раніше зустрічались, не наповнювали їхнього життя і тільки один погляд зміг перемінити їх – погляд Христа, бо це був «погляд любові».

“ Ваші розповіді допомогли мені зрозуміти, що Христовий погляд терпеливий. Він завжди має терпеливість, завжди чекає, ”

– наголосив Святіший Отець, коментуючи свідчення Джеферсона, який розповідав про численні падіння й піднесення на своєму духовному шляху. «Господь знає, – додав Папа, – що з тим першим поглядом Він увійшов у твоє серце і якщо хтось хоч раз відчув ту любов, то вже не має дороги назад».

Голос Господа лагідний і тихий

Продовжуючи свої роздуми про переломні моменти в житті людей, які переживають труднощі, Єпископ Риму процитував уривок із Старого Завіту, в якому пророк Ілля досвідчує присутність Бога не в «потужному вітрові», «не в землетрусі», а в «тихесенькому, лагідному вітреці» (пор. І Цар 19, 12).

 

 

Не теорія, а зустріч з Тим, хто нас піднімає

Папа Франциск звернув на те, що молоді люди, які розповіли свої життєві історії, дали свідчення Христа. «Ви не проходили курсів індоктринації, – зазначив він, – ви не вивчали, як прямувати життям, не відвідували якихось з тих курсів, які полюбляють підприємці: “Як перемогти в житті”, “Як знайти друзів”, “Як досягнути того, чи іншого”, “Як вилікуватись від неврозу”. Ні, ви відчули поклик, погляд, дотик Христа. Христос навчає нас гарної речі: єдиний жест, єдиний випадок в житті, коли ми можемо по-людському подивитися на людину згори, це тоді, коли хочемо допомогти їй підвестися». Так само, за словами Папи, чинить Бог: Він схиляється над нами, аби наблизитись до нас і підвести.

Не залишати місця для болю й смутку

Посилаючись на свідчення молодих людей, Святіший Отець звернув увагу на те, що вони часто говорили про «остаточний крок» в їхньому житті, маючи на увазі початок життя у вірі. Вказуючи на ікону Воскресіння, Папа зазначив, що під хрестом зображені знаки смерті, що залишилися в аді: спис, цвяхи…, що символізують біль, образу чи смуток, які, іноді, залишаються в серці тих, хто вже зустрів Христа. Всього цього, за словами Наступника святого Петра, потрібно позбуватися, «відкриваючи вікна серця, й запрошуючи Святого Духа все очищати».

 

 

Перемагати гріховність, покладаючи всі сподівання на Господа

Схильність до гріховності, за словами Святішого Отця, притаманна всім, але її можна подолати тільки тоді, коли всю свою надію покладаємо на Господа. Папа пояснив, що часто трапляється так, що після деякого духовного поступу до нас приходить спокуса всемогутності, тобто, вважаємо, що вже самі можемо дати собі раду.

“ Це те бажання власними силами керувати життям, – зазначив він. – Але якщо ми відчуємо, що Бог здатен добре провадити нас, що не забирає нашу свободу, а завойовує її любов’ю, то таким чином дозволяємо Йому діяти в нас. ”

Не пояснення, а таїнство Бога, що наблизився до нас

Далі Святіший Отець зазначив, що він не відповідає безпосередньо на запитання, що прозвучали на початку зустрічі, бо «не існує пояснення життю»: «Існує таїнство, – додав він, – таїнство Бога, що визволив нас з пекла, таїнство Бога, що наблизився до нас, подивився на кожного з нас, полюбив, промовив до нас і переміг наші смутки». Папа наголосив, що, почувши ці свідчення, він відчув себе перед таїнством, «таїнством зустрічі з Христом».

Плідність любові

На завершення свого спілкування з членами спільноти «Нові Горизонти» Святіший Отець зазначив, що любов завжди є плідною, вона приносить фізичні духовні, людські плоди. Свідчення, що прозвучали на початку зустрічі, також є плідними, бо вони свідчать про Божу любов, про те, що Бог перебуває поруч і бере нас за руку, аби спасти.

 

 

Не можемо будувати самі

Після спілкування Папа Франциск очолив Святу Месу для членів спільноти «Нові Горизонти». Свою проповідь він зосередив на старозавітній Книзі Езри, в якій іде мова про відбудову Єрусалимського храму. Святіший Отець зазначив, що відбудовувати завжди важче ніж будувати, й додав: «Свідчення, які ми сьогодні почули, свідчення відбудування, їх потрібно зберігати: цю працю треба оберігати. Але ми самі неспроможні це робити, ми повинні просити про допомогу єдиного Переможця, здатного перемогти в нас всередині, і це є джерелом нашої надії».

Наприкінці Святої Меси богопосвячені особи спільноти відновили свої обітниці служіння Церкві та посвяту Непорочному Серцю Пречистої Діви Марії.