Папа: почути завдяки науці голос дітей, що мають народитися
  • Пон, 22/05/2023 - 11:30

Папа Франциск написав передмову до книги «Чудо життя», приготовану письменником Арнольдо Мондадорі разом з науковцем Ґабріелле Семпребоном і письменником Лукою Кріппою, що дискутують про таємницю нового життя на основі наукових даних.

«При різних нагодах я відчував обов’язок висловитися щодо проблеми аборту. Я робив це, бо в сумлінні переконаний, як і всі мої попередники, що висловлюватися та вносити ясність у ці теми є обов’язком всієї Церкви», – пише Папа Франциск у передмові до книги «Чудо життя. Наново відкрити сьогодні пригоду народження», що присвячена темі захисту ненародженого життя. Святіший Отець зазначає, що ця книга вказує на красу погляду на життя, що має народитися, як «носія найвищого права, яке належить усім: права існувати».

Наступник святого Петра зазначає, що в цій тематиці «ставка» є надто високою, щоби можна було «вдовольнятися тимчасовими, частковими чи, іноді, поверхневими» відповідями, оскільки «йдеться про життя, що є нашим найціннішим благом, отриманим як дар». «З метою заохотити не сприймати як даність відсутність прав ембріона, бо коли приймається рішення про переривання вагітності, він не має “жодного голосу в дискусії”, я часто використовував різкі словам, які при різних нагодах викликали здивування, а навіть і збентеження, – пише Папа. – Я говорив про “рану, що має дуже високу ціну саме для жінки”, я запитував: “Чи можна вбивати життя, щоби вирішити проблему?”. Але я також говорив, що йдеться про тему, яка “вимагає як великої компетенції, так і великої відвертості” з боку всіх, бо має справу зі стражданнями та розгубленістю, часто супроводженими неусвідомленістю».

Усесторонній підхід

Святіший Отець зазначає, що він також неодноразово закликав замислюватися над проблемою аборту не тільки з точки зору релігійних традицій, але й беручи до уваги кваліфікований внесок науки. Й у згаданій книзі центральним, за його словами, є внесок експерта з ембріології. «Разом з іншими авторами, він прийняв моє запрошення: повернутися до обговорення теми аборту, “прислухаючись” до голосу ембріона, запитуючи себе про його природу, про його особливість, про те, як він реагує, керуючись процесами, закладеними природою протягом тисячоліть еволюції, на кожну загрозу, що виникає між ним та його існуванням», – пише Папа.

Захистити гідність усіх

У світлі пропозиції авторів «повернутися до того, щоби захоплюватися тим, що ми народилися», Святіший Отець також поновляє свій заклик до тих, хто перед обличчям життя, яке має народитися, не зупиняється і не піддається перед остаточним і трагічним вирішенням, яким є аборт, але відчувають необхідність «запропонувати ненародженій дитині та матері допомогу з боку суспільства, яке нарешті присвячується захистові гідності всіх». Суспільства, яке, за його словами, у кожній сфері та на кожному етапі існування «відмовляється від культури відкинення мов непотребу», чи то йдеться про крихкість ненародженої дитини, чи про самотність похилих віком, чи про ганебні злидні багатьох людей, позбавлених першочергового та перспективи на розвиток. «Нехай же в ім’я численних невинних жертв Бог поблагословити усіх тих, хто погоджується дискутувати та замислюватися разом над цим “чудом”, яким є життя», – підсумовує Папа.