Папа подарував вірним православного Патріархату Болгарії мощі двох святих
  • Птн, 28/02/2020 - 11:27

Святіший Отець подарував Болгарському православному Патріархові Неофітові мощі святого Климента Папи та святого Потіта, що є святими, яких дуже вшановують вірні місцевої Церкви.

Вранці, 27 лютого 2020 року, в рамках теплої зустрічі делегації Католицької Церкви в Болгарії з делегацією Болгарського Православного Патріарха та Митрополита Софійського, Архієпископ Ансельмо Ґвідо Пекорарі, Апостольський Нунцій в Болгарії, від імені Святішого Отця передав Його Святості Неофітові, Патріархові Болгарському, мощі святого Климента Папи та святого Потіта, мучеників, які втішаються великою пошаною серед місцевих православних вірних.

Повернення на землю їхнього служіння та свідчення

Отримавши такий цінний дар, Його Святість Неофіт виразив велику радість з приводу цього «братнього жесту стосовно православної Церкви у Болгарії», яка у травні минулого року мала нагоду вітати на своїх землях Главу Католицької Церкви. «Великим благословенням для нашої Болгарської Православної Церкви, що зберігає та продовжує діло святих братів Кирила й Методія та їхніх учнів, є отримання частини святих мощів праведного Папи Климента, основоположника Церкви у Сердиці та її першого єпископа, як духовного мосту між Церквою Болгарії та Церквою Риму», – наголосив Патріарх, вказуючи на те, що свідчення віри святих мучеників, мощі яких тепер зберігатимуться в Болгарії, є виразним доказом добрих і мирних стосунків та взаємопошани цих двох Церков. «Сьогодні мощі святого Климента Папи, разом із мощами святого Потіта, повертаються на землі, де ці два святі мученики жили», – виокремив Глава Болгарської Православної Церкви.

Святкові заходи та вшанування

24 березня цього року Патріарх Неофіт перенесе мощі святих мучеників Климента Папи та Потіта  для прилюдного вшанування до давньої базиліки Святої Софії, яка була зведена у тому періоді, коли Вселенська Церква ще не була поділеною. Урочисті богослужіння заплановані на 24-25 березня, однак, остаточно програми урочистих заходів ще не оприлюднено.