Папа: пошана людської гідності та людських прав – орієнтири дипломатії
  • Чтв, 13/12/2018 - 17:51

У четвер, 13 грудня 2018 р., Папа Франциск прийняв вірчі грамоти нових Надзвичайних та Повноважних Послів при Святому Престолі, вказуючи при цьому на головні аспекти їхнього служіння.

«Нехай урок, отриманий від двох великих воєн ХХ століття, які призвели до народження Організації Об’єднаних Націй, продовжує переконувати народи світу та їх лідерів у непотрібності збройних конфліктів та у необхідності вирішувати суперечки шляхом спокійного діалогу і переговорів», – мовив Папа Франциск, приймаючи 13 грудня 2018 р, у климентинському залі апостольського палацу у Ватикані вірчі грамоти Надзвичайних та Повноважних Послів при Святому Престолі Швейцарії, Мальти Багамських Островів, Кабо-Верде, Естонії, Ісландії, Туркменістану, Ґренади, Катару та Гамбії. З цієї нагоди Вселенський Архиєрей попросив передати відання главам держав, які вони представляють при Святій Столиці, та запевнив у своїй молитві за їхніх співгромадян.

Цитуючи душпастирську конституцію ІІ Ватиканського Собору Gaudium et spes, Глава Католицької Церкви підкреслив, що він надіється та молиться за те, щоб присутні на зустрічі Посли змогли зробити свій внесок у шляхетну справу «встановлення між людьми миру, який ґрунтується на справедливості та любові, і в забезпечення необхідних засобів для його осягнення» (н. 77).     

Гарантувати мир та поширювати загальнолюдський розвиток

Спершу Вселенський Архиєрей пригадав, що цього року людство відзначає 100-ліття від закінчення першої світової війни, яка завдала дуже багато шкоди та спричинила масштабні страждання і яку Папа Венедикт ХV влучно назвав «даремним кровопролиттям». А далі звернув увагу також і на те, що 10 грудня виповнилось 70 років від прийняття Організацією Об’єднаних Націй Загальної Декларації прав людини. За його словами, цей фундаментальний документ продовжує бути орієнтиром старань міжнародної дипломатії, аби гарантувати мир у світі та поширювати цілісний розвиток кожної людини та всіх народів. Ці дві цілі, на переконання Папи Франциска, нероздільні. Вже на початку Загальної Декларації зазначено, що «визнання гiдностi, яка властива всiм членам людської сiм’ї, i рiвних та невiд’ємних їхніх прав є основою свободи, справедливостi та миру у світі» (Преамбула).

Дбання про мир у наш час

За словами Папи, у наш час, що позначений глибокими соціальними та політичними перемінами, уряди держав та народи не повинні занедбувати старань у цій сфері. Адже є фундаментальним, щоб пошана до гідності кожної людини та людських прав надихала та керувала усіма зусиллями, спрямованими на подолання та припинення збройних конфліктів і воєн, гнітючої бідності, дискримінації та нерівності, що стали причиною також і кризи масової міграції нашого часу.

Жодне ефективне гуманітарне вирішення цієї нагальної проблеми не може ігнорувати нашу моральну відповідальність, з належною увагою до спільного блага, у прийманні, захисті, пропагуванні та інтегруванні тих, хто стукає у наші двері, шукаючи безпечного майбутнього для себе та своїх дітей.

Співпраця Церкви

Папа наголосив, що Церква, зі свого боку, заангажована у співпрацю з усіма відповідальними співрозмовниками у конструктивному діалозі, спрямованому на запропонування конкретних рішення цієї та інших невідкладних гуманітарних проблем, з метою збереження людських життів і гідності, полегшення страждань та підвищення автентичного та цілісного розвитку.

А на закінчення Святіший Отець побажав присутнім Послам успішно розпочати їхню місію при Святій Столиці, запевнив їх у своїх молитвах та підтримці й уділив своє апостольське благословення.