Папа: позбавляти життя в ім’я релігії – це богохульство
  • Нед, 14/07/2019 - 17:38
Святіший Отець надіслав лист до Аргентинської асоціації єврейської взаємопомочі напередодні 25-річчя спогадування жорстокого терористичного нападу на її осідок в Буенос-Айресі.

Безумство позбавляти життя в ім’я релігії – це богохульство. Про це пише Папа Франциск в листі до Аргентинської асоціації єврейської взаємопомочі (AМІА), осідок якої 25 років тому був знищений внаслідок вибуху автобомби, що спричинив загибель 85 людей, 200 осіб отримали поранення. Спогадування трагічної події, що сталася 18 липня 1994 року в Буенос-Айресі, спонукає до усвідомлення прав й обов’язків, до яких покликана кожна людина як член «великої людської сім’ї».  

“ Ми добре розуміємо, що це не релігія підбурює , чи веде до війни, а темрява в серцях тих, хто вчиняє ірраціональні вчинки ”

– пише Папа в листі, опублікованому в аргентинських ЗМІ. Він зазначає, що ніколи не припиняв молитися за жертви трагедії та їхніх рідних:  

“ Як і в перший день, так кожного року 18 липня моє серце перебуває з рідними постраждалих євреїв, чи християн. Від першого дня молюся Богові за вічний упокій тих, хто втратив життя в цьому акті безумства. Молюся також і за тих, хто вижив під час вибуху, несучи на собі тілесні й духовні рани. Але це божевілля, звичайно, не обмежилося тільки Аргентиною ”

Папа наголошує, що «фрагментарна Третя світова війна», нищить життя й майбутнє, всюди виявляючи своє жорстоке обличчя: «Вона вчинила дружин вдовами, дітей – сиротами; і все це – в ім’я Бога, богохулячи проти Його імені».

Наступник святого Петра нагадує, що «Бог покликав нас жити разом як брати, й це братерство обнімає й об’єднує нас, долаючи будь-які географічні, чи ідеологічні обмеження».

Папа вказує на важливість передавати наступним поколінням цінності пошани й толерантності одні до одних і нагадує, що мир – це не тільки наше право: його побудова повинна стати нашим обов’язком.