Папа пригадав молодим екологам про спільну відповідальність за створіння
  • Втр, 26/07/2016 - 16:41

Бути готовими «прочитати знаки руйнування та смерті, які супроводжують мандрівку людства, підвищуючи чутливість інституцій до того, щоб економічна система не була зосередженою виключно на споживанні природніх ресурсів та визискуванні людських істот, але щоб сприяла повноцінному здійсненню кожної особи та справжньому розвиткові». З таким закликом Папа Франциск завернувся до учасників симпозіуму «Інтегральна екологія. Laudato si’: Молодь – промотори змін», що відбувся у Кракові 25 липня 2016 року.

У посланні, надісланому учасникам через Державний Секретаріат Святого Престолу, яке зачитав Краківський архиєпископ кардинал Станіслав Дзівіш, Глава Католицької Церкви зазначає, що ця ініціатива покликана допомогти «призадуматися над спільною відповідальністю охоронців створіння в Божому задумові, вписаному в природу». Святіший Отець «закликає пам’ятати про те, що створіння є чудесним Божим даром, який слід вживати для добра усіх.

«Якщо хочемо змінити стиль життя та зменшити марнотратство, – читаємо у листі, – слід розпочати з нашої щоденності, усвідомлюючи, що навіть малі жести можуть забезпечити сталість та майбутнє людського роду».

Згаданий симпозіум відбувся у актовому залі краківського Ягеллонського Університету в рамках заходів, приурочених Всесвітньому Дню Молоді. Зазначимо, що схожий захід на тему «Збереження створіння» було проведено в Ріо-де-Жанейро з нагоди Світових Днів Молоді 2013 року.

Цьогорічні роздуми були зосереджені на енцикліці Папи Франциска «Славен будь», в якій Глава Католицької Церкви представляє концепцію інтегральної екології, ставлячи у центрі людину, зокрема, знедолену – бідних і найслабших. Під час симпозіуму обговорювали такі теми, як право на їжу та землю, проблеми забезпечення продовольством, стан водних ресурсів.