Папа прийняв зречення кардинала МакКарріка з членства в Колегії Кардиналів
  • Пон, 30/07/2018 - 14:19

В суботу, 28 липня 2018 р., Ватиканський прес-центр повідомив, що Святіший Отець напередодні отримав лист, яким кардинал Теодор МакКаррік, вислужений Архиєпископ Вашингтонський (США), представив зречення з приналежності до Колегії Кардиналів.

Папа Франциск прийняв це зречення та розпорядився про призупинення виконання будь-якого прилюдного служіння, разом з обов’язком перебувати у домі, який буде йому вказано, щоб вести життя молитви й покути, аж доки обвинувачення на його адресу не будуть вияснені в рамках регулярного канонічного процесу.

Обвинувачення та призупинення священицького служіння

Наприкінці червня Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін, слідуючи за вказівками Папи Франциска, видав розпорядження, згідно з яким кардиналові МакКарріку було заборонено прилюдно звершувати священицькі функції. Це сталося після обвинувачення його в тому, що 45 років тому, будучи священиком у Нью-Йорку, він вчинив акт зловживання проти неповнолітньої особи. Ієрарх прийняв це розпорядження, хоч і стверджує про свою невинність.

Органи правопорядку США, на основі отриманих сигналів та заяв, провели розслідування. Обвинувачений повністю співпрацював зі слідством. Результати були передані Архидієцезальному Ревізійному Комітетові, до якого входять юристи, представники органів правопорядку, духовенства, батьки та психологи. Комітет визнав їх «вірогідними та обґрунтованими».