Папа про демографічну зиму: сім’ям і молоді потрібні конкретні відповіді
  • Чтв, 12/05/2022 - 14:13
Папа Франциск надіслав письмове вітання учасникам другої зустрічі в рамках ініціативи Генеральних Штатів щодо народжуваності, наголошуючи на тому, що не помічати проблему зменшення народжуваності є недалекоглядним.

«Соціальною надзвичайною ситуацією» Папа Франциск назвав проблему зменшення народжуваності, наголошуючи на тому, що народження дедалі меншої кількості дітей ставить під загрозу майбутнє. Про це йдеться у його посланні, що було зачитане під час відкриття других Генеральних Штатів щодо народжуваності – форуму, організованого сімейними асоціаціями, щоби шукати шляхи для подолання демографічної зими в Італії, який у четвер, 12 травня 2022 р., зібрався в розташованому поблизу Ватикану концертному залі «Auditorium Conciliazione».

У відкритті першої такої зустрічі, що відбувалася 14 травня 2021 року, Папа Франциск брав участь особисто. Тепер же перепрошує за те, що не має можливості бути фізично присутнім, але уважно слідкує за працями, «оскільки тема народжуваності є справжньою та дійсною соціальною надзвичайною ситуацією».

Нова форма бідності

«На Заході існує одна екзистенційна периферія, непомітна, яку не відразу помічають. Нею є ті жінки та чоловіки, що мають прагнення народити дитину, але неспроможні його здійснити. Чимало молодих людей зазнають труднощів у тому, щоб конкретизувати свою мрію про сім’ю. Тоді планка бажань опускається, вдовольняючись посередніми сурогатами, такими як бізнес, автомобіль, подорожі, заздрісне оберігання вільного часу… Краса сім’ї, багатої на дітей, ризикує перетворитися в утопію, у важку для здійснення мрію», – пише Папа, зазначаючи, що йдеться про «нову форму бідності», яка його лякає. Ця бідність уражає тих, хто занижує прагнення щастя у своєму серці, мирячись із тим, щоби вдовольнитися малим, переставши мріяти про велике. «Так, – додає він, – це трагічна вбогість, бо завдає удару по людях в їхньому найбільшому багатстві: приводити на світ нове життя, щоби піклуватися про нього, передавати з любов’ю інших отримане існування».

Це можна зробити

За словами Святішого Отця, не помічати проблему скорочення народжуваності є проявом короткозорості. Це означає відвертати свій погляд, «думаючи, що проблеми завжди є надто складними і що нічого не можна зробити», тобто, «здатися». У цьому контексті він похвалив тему цьогорічного форуму, що звучить «Це можна зробити». Це слова «того, хто не здається», хто «надіється проти будь-якої надії», проти кількісних показників, які «щороку погіршуються». Це означає «не миритися пасивно з тим, що вже нічого не можна зробити».

«Дорогі друзі, речі можна змінити, якщо без страху, переступаючи через часткові інтереси та ідеологічні паркани, докладатимемо зусилля разом», – пише Папа, закликаючи, аби на всіх рівнях – інституційному, медійному, культурному, економічному та суспільному, «отримувала сприяння, покращувалася та впроваджувалася в життя конкретна політика, спрямована на перезапуск народжуваності та сім’ї». «Дані, прогнози, числа вже всім відомі. Потрібна конкретність. Прийшов час дати реальні відповіді сім’ям і молоді: надія не може і не повинна померти від чекання», – наголосив Святіший Отець, висловивши побажання, аби тема народжуваності була темою, що згуртовує, а не вносить поділи.