Папа про місію черниць: Служіння, а не прислужництво
  • Суб, 11/05/2019 - 20:14

Питання зловживань, жіночий дияконат, роль жінки в Церкві. Такі теми були заторкнуті під час зустрічі Папи Франциска з учасницями Пленарної Асамблеї Міжнародного Союзу Генеральних Настоятельок.

У п’ятницю, 10 травня 2019 р., Папа Франциск зустрівся в Залі Павла VI у Ватикані з учасницями ХХІ Пленарної Асамблеї Міжнародного Союзу Генеральних Настоятельок, шо відбувалася в Римі від 6 до 10 травня. Вручивши очільниці спілки заздалегідь приготовану промову, він запросив черниць до спілкування, відповівши на деякі їхні запитання.

Проблема зловживань

Одне із запитань стосувалося лиха зловживань і боротьби з ним. Святіший Отець зазначив, що цю проблему неможливо розв’язати з одного дня на другий: «Розпочався процес: напередодні вийшов черговий документ, і таким чином, повільно, але здійснюємо процес», – сказав він, додаючи, що протягом десятиліть бракувало усвідомлення серйозності проблеми. «Тепер же починаємо усвідомлювати, з величезним соромом, але це благодатний сором».

Папа визнає, що зловживання в ставленні до черниць – це серйозна проблема. Йдеться не лише про сексуальні зловживання, але про зловживання владою та сумлінням. «Ми повинні боротися проти цього», – наголошує він, підкреслюючи, що черниці не повинні перетворюватися у «домашніх робітниць» духовенства, а виконувати свою місію в дусі служіння: «Служіння, а не прислужництва», – підкреслив Глава Католицької Церкви.

Дияконат і роль жінки в Церкві

Відповідаючи на запитання про необхідність посилити роль жінки в Церкві та про жіночий дияконат, Святіший Отець нагадав про те, що спеціальна комісія поглиблює цю тему. За його словами, до прийняття рішень щодо таїнства потрібні богословські й історичні підвалини, а тому ця праця триватиме й надалі.

Як підкреслив Папа, помилкою є вважати, що роль черниць в Церкві є лише «функціональною». «Церква, – наголосив він, – це жінка». І це не метафора, а дійсність. У Святому Письмі вона названа «нареченою» Ісуса. За словами Наступника святого Петра, повинно розвиватися також і богослов’я жінки.

Південний Судан у серці Папи

На запитання від південно-суданської черниці Папа ствердив, що розглядається можливість його візиту до Південного Судану. Це не обіцянка, уточнив він, але можливість, яку може вдасться здійснити в рамках вже оголошеного візиту до Мозамбіку, Мадагаскару та Маврикію. «Я б хотів поїхати, бо ношу Південний Судан у своєму серці», – сказав він.

Пасхальна місія

У заздалегідь приготованій промові Глава Католицької Церкви підкреслював, що ніхто не повинен позбавити нас «запалу євангелізації». За його словами, не існує Пасхи без місії звіщати всім Євангеліє. Не слід боятися того, що нас мало. Потрібно, натомість, мати страх перед тим, щоб втратити своє призначення, перестати бути світлом, яке освічує дороги для тих, хто заблукав серед темної ночі історії. Папа закликав також не піддаватися спокусі самодостатності, не перетворюватися в «закриті загони». Потрібно, натомість, розвивати «фантазію милосердної любові», живучи з креативною вірністю своїй харизмі.