Папа про найголовніше «Так» в історії людства
  • Нед, 26/03/2023 - 10:07

В урочистість Благовіщення Папа Франциск нагадав через Твіттер про те, що Бог оселився між нами завдяки покірному «Так» Діви Марії, яке здолало горде первісне «ні». Рік тому відбувся акт посвячення світу Непорочному Серцю Марії.

 

«Бог прийшов, щоб оселитися між нами завдяки “так” Марії під час Благовіщення. Це найважливіше “так” в історії, смиренне “так”, яке скасувало гордовите первісне “ні”, вірне “так”, яке зціляє від непослуху, “так” доступне, яке перевертає егоїзм гріха».

Про це Папа Франциск нагадав через Твіттер у суботу, 25 березня 2023 року, коли Церква святкує Благовіщення. Святкування події, про яку розповідає святий євангелист Лука, сягає своїм корінням перших віків християнства, наголошуючи на фундаментальному догматичному елементі: втіленні Бога через зачаття в дівочому лоні. На Нікейському та Константинопольському Соборах утвердився «Символ Віри», в якому ми до сьогодні визнаємо, що Божий Син «задля нас людей і нашого ради спасіння зійшов із небес і втілився від Святого Духа й Діви Марії і став людиною».

 

Фундаментальне «Так»

Папа Франциск повчає, що «Так» Богородиці стало поворотним моментом в історії людства. Першим таким моментом, про який нам розповідають біблійні тексти, була подія, коли людина сказала Богові «ні», тобто, гріх наших прародичів у раю. Тоді людина втратила себе саму і почала відчувати страх, що призвів до того, що вона почала ховатись від Бога та звинувачувати тих, хто є біля неї (пор. Бт. 3, 10-12). А євангелист Лука звіщає радісну звістку, що Господь Бог прийшов та оселився між нами. Цей Господній прихід в нашу історію став можливим завдяки людському «так», «так» Пречистої Діви Марії під час Благовіщення.

 

Справа миру під покровом Богородиці

Рік тому в урочистість Благовіщення, яка відзначалася через місяць після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну, Папа Франциск здійснив акт посвяти світу, України та росії Непорочному Серцю Марії. Про це він нагадав у другому сьогоднішньому твіті:

“«Сьогодні думка лине до 25 березня минулого року, коли в єдності з усіма єпископами світу Церква й людство, а особливо Росія та Україна, були посвячені Непорочному Серцю Марії. Не втомлюймося ввіряти справу миру Цариці миру!».”