Папа про плоди діалогу між католицькою та давньосхідними Церквами
  • Птн, 01/02/2019 - 14:38

Зустріч з представниками спільнот, які живуть на Близькому Сході, стала для Святішого Отця нагодою не лише говорити про важливість екуменічного богословського діалогу, але запевнити у молитві за християн, які переживають жахіття війни та переслідувань

«Людина є Божим образом у повноті не тоді, коли перебуває самотня, але коли живе в стабільному сопричасті любові, бо Бог є сопричастям любові», – наголосив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 1 лютого 2019 р., членів Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та давньосхідними православними Церквами.

Давньосхідними православними Церквами або орієнтальними православними Церквами називають ті давні Церкви Сходу, які не прийняли рішень IV Вселенського Халкедонського Собору, що відбувався у V столітті, та всіх наступних. Це – Вірменська Апостольська Церква, Еритрейська, Ефіопська, Коптська, Малабарська та Сирійська православні Церкви. Змішана комісія, заснована 2003 року з ініціативи Папської Ради сприяння єдності християн та представників цих Церков, протягом тижня проводила свою 16-ту пленарну зустріч.

Не протиставлення, а взаємодоповнюваність

Глава Католицької Церкви зауважив, що зустріч наприкінці пленарного тижня є нагодою «подякувати Господеві за плоди, зібрані на цій дорозі», адже цей діалог чудово показує, як «різні богословські формулювання» Сходу та Заходу, «нерідко взаємодоповнюються, аніж протиставляються».

«Молюся та заохочую вас, – додав Папа, – аби ваші теперішні роздуми над Святими Таїнствами змогли допомогти нам чинити поступ на дорозі до повного сопричастя, до спільного служіння Пресвятої Євхаристії».

Повнота Божого образу

У світлі того, що крайня сесія була присвячена Святій Тайні Подружжя, Єпископ Риму зауважив, що йому подобається роздумувати над словами: «Бог створив людину на Свій образ, чоловіком та жінкою їх створив». «Людина є повністю на Божий образ не тоді, коли перебуває самотня, але коли живе в стабільному сопричасті любові, бо й Бог є сопричастям любові. Я впевнений, що ваша праця, що пройшла в атмосфері великої згоди, піде на користь родині Божих дітей, Христовій Нареченій, яку хочемо представити Господеві “без плями та зморшки”, без ран і поділів, але в красі повного сопричастя», – сказав Папа.

Побажання миру на Близькому Сході

Глава Католицької Церкви не міг оминути увагою того факту, що деякі з присутніх належать до Церков Близького Сходу, які переживають «жахливі» випробування. Він скерував свою думку до нещодавньої молитви за мир в цьому регіоні, на яку Глави Церков зібралися до міста Барі, висловивши сподівання, що цей досвід вдасться повторити.

«Прагну запевнити всіх вірних на Близькому Сході в своїй близькості, у тому, що постійно думаю про них і молюся за те, аби ці землі, унікальні в Божому задумі спасіння, після тривалої ночі конфліктів змогли розгледіти світанок миру. Близький Схід повинен стати землею миру, він вже більше не може залишатися тереном протистояння. Війна, донька могутності та злиднів, повинна поступитися місцем мирові, синові права та справедливості, й також наші брати християни повинні бути визнані повноправними та рівноправними громадянами», – побажав Папа.

Засів сопричастя

Підсумовуючи, Святіший Отець наголосив, що численні святі «наших Церков» є зернами миру, посіяними на цій землі, що проросли у небі. Саме вони підтримують шлях до повного сопричастя, якого прагне Бог, виразно заявивши Свою волю: «Щоб усі були одно».

«Засів цього сопричастя проріс, також і завдяки вашій цінній праці, і його надалі поливає кров свідків єдності, чимало крові, пролитої мучениками нашого часу: членами різних Церков, які, поєднані спільними стражданнями в ім’я Ісуса, поділяють тепер ту саму славу», – сказав Папа.