Папа про соціальні та фінансові виклики
  • Нед, 27/05/2018 - 10:53

Про трагічне явище фальшивої дихотомії між етичною доктриною наших релігійних традицій та практичними інтересами сучасної підприємницької спільноти, про соціальну відповідальність і соціальні й фінансові виклики, які сьогодні стоять перед сім’ями говорив Папа до учасників конференції, організованої Папською Фундацією Centesimus Annus Pro Pontifice.

«Висловлюю вдячність за ваші старання у справі поширення пізнання мудрості соціальної доктрини Церкви серед тих, які заанґажовані у світі підприємництва та в економічних секторах громадянського суспільства, – мовив на початку своєї промови Папа Франциск, приймаючи у суботу, 26 травня 2018 р., на приватній аудієнції в Апостольському палаці учасників міжнародної конференції, організованої Папською Фундацією Centesimus Annus Pro Pontifice, що цими днями відбувалась у Ватикані з нагоди 25-річчя заснування фундації святим Папою Іваном Павлом ІІ, додавши. – Після чверті століття, відколи соціальні та фінансові виклики, покладені на міжнародну спільноту, стають дедалі складнішими та пов’язаними між собою, це завдання залишається необхідним більше, ніж будь-коли раніше».

Причини економічних труднощів

Актуальні труднощі в економічній системі мають незаперечний етичний вимір; на думку Папи вони пов’язані з егоїстичною ментальністю та ментальністю виключення, що породжує на практиці культуру відкинення, яка є сліпою щодо пошани людської гідності найвразливіших людей. Це спостерігаємо у зрості «глобалізації байдужості» перед виразними викликами моралі, які сьогодні покликане подолувати людство. «Перш усього, маю на увазі численні перешкоди для цілісного розвитку багатьох наших братів та сестер не лише в матеріально бідніших країнах, але дедалі частіше також й серед багатства розвинутого світу. Маю на увазі теж і нагальні етичні питання, пов’язані з світовими міграційними переміщеннями», – сказав Єпископ Риму.

Роль Фундації Centesimus Annus Pro Pontifice

На Папську Фундацію Centesimus Annus Pro Pontifice покладене важливе завдання проливати світло євангельського послання на ці складні гуманітарні вимоги нашого часу і допомагати Церкві виконувати фундаментальний аспект її місії. «Завдяки постійній праці з провідниками світу економіки та фінансів, як також із керівниками профспілок та іншими представниками громадського сектору, ви намагаєтесь забезпечити належний захист та чинну підтримку внутрішньому соціальному вимірові кожної економічної діяльності», – підкреслив Вселенський Архиєрей.  

Розрив між етикою та інтересами підприємництва

Сьогодні спостерігаємо трагічне явище фальшивої дихотомії, – подібної на те штучне розмежування науки від віри, – між етичною доктриною наших релігійних традицій та практичними інтересами сучасної підприємницької спільноти. Однак, існує природній взаємозв’язок між прибутком та соціальною відповідальністю. Насправді, мова йде про «нерозривний зв’язок» між етикою, яка поважає людей та спільне добро, та дійсною функціональністю кожної економічної та фінансової системи. Одним словом, етичний вимір соціальних та економічних стосунків не може бути нав’язаним для життя та діяльності ззовні, але повинен виринати зсередини. І це завдання стоїть перед кожною особою та кожною інституцією в лоні суспільства.

Вклад Фундації для добробуту молоді та сім’ї

Далі Глава Католицької Церкви вказав на тему проведеної конференції («Дебати про нові політики й стилі життя в цифровій епосі»), підкреслюючи, що одним із викликів, пов’язаним з цією темою, є загроза, яку сьогодні долають сім’ї з приводу непевності можливостей працевлаштування та впливу революції, викликаної цифровою культурою. В рамках приготування до майбутнього Синоду Єпископів, присвяченого молоді, Святіший Отець зазначив, що праця Папської Фундації є привілейованим виявом уваги Церкви до майбутнього молоді та сімей. «Окрім того, це діяльність, де екуменічна співпраця є надзвичайно важливою і присутність Патріарха Константинопольського Вартоломея під час вашої конференції є промовистим знаком тієї спільної відповідальності», - наголосив Папа, заохочуючи присутніх і надалі формувати сумління лідерів політичної, суспільної та економічної сфер. «Заохочую вас наполегливо виконувати цю працю, що робить вклад у побудову глобальної культури економічної справедливості, рівності та включення», – сказав на закінчення Папа Франциск, ввіряючи присутніх та їхню подальшу працю Божому провидінню.