Папа про три умови, аби бути Христовим учнем
  • Пон, 01/07/2019 - 10:03

Про три умови для наслідування Спасителя, – перебування в русі, цілковиту готовність і рішучість, – говорив Глава Католицької Церкви під час недільної катехизи перед проказуванням Богородичної молитви «Ангел Господній».

«У сьогоднішньому євангельському уривку (пор. Лк. 9, 51-62) святий Лука розпочинає розповідь про останню подорож Ісуса до Єрусалиму, яка завершиться в 19 розділі. Це довга подорож не лише в географічному та просторовому значенні, але – й духовному та богословському, скерована до сповнення місії Месії. Посвята Ісуса є радикальною та цілковитою і ті, які слідують за Ним, покликані порівнювати себе із нею. Святий Євангелист представляє сьогодні трьох дійових осіб, – можемо сказати, три випадки покликання, – які проливають світло на те, що вимагається від людей, які бажають наслідувати Ісуса аж до самого кінця», – цими словами розпочав свою недільну катехизу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» із зібраними на площі Святого Петра у Ватикані паломниками та побожними туристами 30 червня 2019 р.

Перебування в русі

Перший персонаж, про якого говорив Святіший Отець, обіцяв Спасителю: «Я піду за Тобою, куди б Ти не пішов» (Лк. 9, 57). Але Ісус відповів, що Син чоловічий, на відміну від лисиць, які мають нори, і птахів, що мають гнізда, навіть не має де голови прихилити. В цьому полягала абсолютна убогість Ісуса. В дійсності, Христос залишив родинний дім та відрікся будь-якого забезпечення задля звіщення Доброї Новини про спасіння. Таким чином, Учитель вказує Своїм учням на те, що наша місія у світі не є статичною, але – в русі.  Християнин – це паломник у русі. «Церква, по своїй природі, є в русі, вона не є сидячою і спокійною в своїй власній огорожі», – додав Єпископ Риму, пригадуючи, що Церква є відкритою на широкі горизонти, Ісус її вислав для того, щоб звіщати Євангеліє повсюди.

Цілковита готовність

Говорячи про другу дійову особу із сьогоднішнього євангельського уривка, Глава Католицької Церкви зазначає, що вона отримала виразне покликання від Господа, на що дала наступну відповідь: «Господи, дозволь мені перше піти та поховати мого батька» (Лк. 9, 59). Це законне прохання, основане на заповіді пошани до батька та матері. Проте, Ісус відповідає: «Залиши мертвим ховати своїх мертвих» (Лк. 9, 60). Цими провокаційними словами Господь бажає ствердити, що першість належить покликанню слідувати за Ним та звіщати Боже Царство людям, навіть перед обличчям таких важливих життєвих дійсностей, як родина. Звіщення Євангелія не дозволяє на запізнення, але вимагає цілковитої та повної готовності.

Чеснота рішучості

Третій персонаж, як заначив Вселенський Архієрей, також виявив бажання наслідувати Ісуса Христа, але потсавив одну умову – спочатку піти, аби попрощатись із своїми рідними. На це Спаситель відповів: «Ніхто, що поклав руку на плуг і озирається назад, не здатний до Царства Божого» (Лк. 9, 62). Наслідування Ісуса вимагає чесноти рішучості.

Підсумовуючи, Папа Франциск мовив: «Цінність цих умов, встановлених Ісусом – перебування в русі, готовність і рішучість – не полягає в ряді "ні", висловлених щодо добрих і важливих речей в житті. Перш усього, акцент має бути поставлений на головну мету: стати учнем Христа! Це є вільним і свідомим вибором, зробленим з любові, аби відповісти на безцінну Божу благодать, а не для того, щоб пропагувати себе. Ісус хоче, щоб ми любило Його та Євангелії». Ця любов серця потім перемінюється у конкретні жести близькості до наших ближніх, які найбільше потребують прийняття та турботи. «Нехай Пречиста Діва Марія, ікона Церкви в русі, допомагає нам наслідувати Господом Ісуса з радістю та з оновленою любов’ю звіщати Добру Новину про спасіння братам і сестрам», – закінчив Папа.