Папа про «журналістику від людей для людей», що дає голос тим, які його позбавлені
  • Чтв, 13/12/2018 - 17:52

Святіший Отець вказав на три головні завдання, які сьогодні стоять перед журналістами, приймаючи у Ватикані керівників, працівників, співробітників та друзів італійської католицької телерадіокомпанії «Telepace».

«Також і засоби комунікації є Божим даром: вони спричинилися до розширення горизонтів багатьох осіб. Це є Божим даром, а також великою відповідальністю», – на цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 13 грудня 2018 р., керівників, працівників, співробітників та друзів італійської католицької телерадіокомпанії «Telepace», що відзначає 40-річчя заснування та постійної тісної співпраці з Апостольською Столицею.

Сила близькості

Єпископ Риму наголосив, що силу засобів комунікації можна окреслити словом «близькість». Мова йде про «близькість», яка спроможна заопікуватись, підтримувати, зціляти, супроводжувати та святкувати разом. «Telepace» завжди відзначалася своїм покликанням до «близькості» та до справжнього служіння Богові та людям у Церкві. З цієї перспективи вже від початків діяльності телеканалу було обрано позицію не приймати жодної реклами і діяти виключно на основі добровільних пожертв, що є виявом цілковитого довір’я до Господа Бога, за прикладом перших християн.

Бути голосом тих, хто голосу не має

«Telepace» народилась як маленький телеканал, що покривав лише кілька італійських регіонів. Ціллю було стати голосом тих, хто позбавлений голосу. «Заохочую вас і далі прямувати цим шляхом. Зокрема, у наш час, коли культура відкинення залишає без голосу дедалі більше людей», – наголосив Глава Католицької Церкви, пригадавши, що у 1990 році, на бажання святого Івана Павла ІІ, було відкрито римський осідок телеканалу, щоб доносити до людей повчання Святішого Отця через трансляції загальних аудієнцій, недільної молитви «Ангел Господній», різних богослужінь, тощо…

За словами Папи, беручи до уваги тісну довголітню співпрацю «Telepace» із Святим Престолом, спільне відзначення 40-річного ювілею є можливістю призадуматись та відновити зобов’язання, які були прийняті 40 років тому. А для цього, як наголосив він, слід звернути увагу на три речі.

Бути антенами духовності

Перш усього, Вселенський Архиєрей закликав присутніх бути «антенами духовності». Символізм антени є гарним та дуже промовистим: передавати та приймати сигнал. Звідси й завдання для кожного, хто трудиться у цій телерадіокомпанії: вміти розпізнавати в усьому, що трапляється, духовні знаки милосердної любові Небесного Отця. Також і в наш час Святий Дух є Тим, Хто засіває у нас бажання Божого Царства через численні живі «канали», через людей, які дозволяють на те, щоб їх життєвою історією вела Добра Новина про Ісуса.

«Щоб у вашій професії ви могли бути “живими каналами” духовності скерованими до Бога і до усіх ваших радіослухаців та телеглядачів, зокрема, убогих, останніх, відкинутих», – побажав Святіший Отець, закликавши ніколи не забувати про бідних, ув’язнених, засуджених до смертної кари.

Виховувати молодь у школі Євангелія

Друге завдання, на яке увагу присутніх звернув Папа Франциск – це виховання молоді у школі Євангелія. Пригадуючи засідання та кінцевий документ Синоду Єпископів про молодь, що у жовтні цього року відбувався у Ватикані, Папа наголосив, що молодь перебуває у серці Господа Бога, а, отже, й у серці Церкви. Проте, мусимо визнати, що це ствердження не завжди має належний відгомін у душпастирській практиці.

Було б чудово, коли б також і медіа присвятили молоді більше уваги; не лише розповідаючи про невдачі юнаків та дівчат, але й про їхні бажання та надії. Євангеліє радості закликає нас до виховничої місії, яку не можна більше відкладати. «Виховувати молодь у школі Євангелія означає, перш усього, бути свідками єдиного Слова, Яке спасає», – наголосив Папа, побажавши, щоб комунікативне служіння було спрямованим на діалог та слухання молоді.

Не впасти у пліткарство

Третім завданням, на яке Вселенський Архиєрей звернув увагу присутніх, є «бути оповідачами, які не впадають у пліткарство». Він підкреслив, що комунікація – це не лише передавання новин, а готовність, взаємне збагачення, стосунки. На жаль, залишається дуже поширеною форма комунікації, яка не є уважною до іншої людини, а лише пліткарством, що є надзвичайно шкідливим для людства та здатним «вбивати» людину.

Отож, на переконання Єпископа Риму, слід відповідально комунікувати, пам’ятаючи про те, скільки зла можна спричинити язиком, пліткуванням, очорненням. Тому, необхідно пропагувати «журналістику миру», журналістику «від людей для людей», що перебуває на служінні іншим, зокрема тим, які не мають голосу; журналістику, яка намагається вказати альтернативні вирішення щодо ескалації галасу та вербального насильства.

Нести мир

На закінчення Папа побажав присутнім осягнути поставлену ціль, яка вміщена у назві їхньої телерадіокомпанії: «Tele-pace», тобто бути «телебаченням миру», який є Божим даром та здобутком людства. «Ваш логотип – це голуб, що несе в дзьобі оливкову гілку. Бажаю, щоб ви кожен день були голубами миру і літали в ефірі на двох крилах: молитві та любові», – підсумував Святіший Отець, побажавши усім доброго приготування до Христового Різдва та удіяючи своє Апостольське благословення.