Папа: проблеми людства вимагають спільної відповіді міжнародної спільноти
  • Чтв, 19/05/2022 - 17:08
Папа Франциск, зустрічаючись із групою послів, підкреслив важливість їхнього служіння, зазначаючи, що хоч сподівання на те, що війни залишилися в минулому не виправдалися, трагедії можуть стати нагодою проявитися найкращим рисам людства.

Війна – це завжди поразка людства, вона також суперечить важливому служінню дипломатів, завданням яких ж будувати культуру зустрічі. Про це Папа Франциск говорив, приймаючи у четвер, 19 травня 2022 р., вірчі грамоти послів-нерезидентів. Спільну аудієнцію з ним мали Надзвичайні та Повноважні Посли, які представлятимуть при Святому Престолі Пакистан, ОАЕ, Бурунді та Катар.

Невиправдані сподівання

Глава Католицької Церкви зазначив, що вони розпочинають свою місію в «особливо вимогливий період». Коли була остання зустріч з дипломатами в січні, то здавалося, що повертаємося до деякої нормальності після пандемії. «А далі темна хмара війни спустилася на Східну Європу, охоплюючи безпосередньо чи непрямо ввесь світ», – сказав він, додавши, що після жахіть двох світових війн і загроз холодної війни, після зростання роді міжнародного права й створення різних міжнародних організації, більшість людей вірили, що війна у Європі «є далеким спогадом». Але сталося інакше…

 

Спалах солідарності

Однак, трагедії, за словами Папи, можуть також стати нагодою для того, щоби проявилося найкраще в людства. Жахливі зображення, які засоби комунікації переказують нам практично наживо, «пробудили почуття солідарності та братерства, що спонукали багато країн і окремих людей надавати гуманітарну допомогу». Водночас, не треба, за його словами, забувати про численні конфлікти в світі, що майже не отримують уваги з боку медіа.

«Ми – одна велика людська родина, й рівень вираженого обурення, запропонованої гуманітарної підтримки, як і почуття братерства, яке маємо щодо страждаючих, не повинен ґрунтуватися на географії чи на особистих інтересах», – додав Святіший Отець, зауваживши, що це стосується не тільки війн і конфліктів, але й інших ситуацій несправедливості, що гнітять людський рід, як от кліматичні зміни, бідність, голод, нестача питної води, гідного працевлаштування чи доступу до освіти.

Спільна відповідь

«Святий Престол не припиняє через численні канали трудитися над тим, щоби сприяти мирному вирішенню конфліктних ситуацій і полегшуванню страждань, завданих іншими соціальними проблемами. Він робить це з переконанням, що проблеми, які стосуються всього людства, вимагають згуртованої відповіді з боку міжнародної спільноти, в якій кожен повинен зробити свою частку», – сказав Папа, вказуючи на те, що Посли відіграють у цьому «привілейовану роль». «Ви надто добре знаєте, що війна – це завжди поразка для людства, вона є протилежністю важливому служінню, яке ви здійснюєте, стараючись будувати культуру зустрічі через діалог і підтримуючи взаєморозуміння між народами, як також підтримуючи благородні принципи міжнародного права», – додав Святіший Отець.