Папа: проповідь святих Кирила і Методія здійснила епохальну переміну
  • Птн, 22/03/2019 - 14:29

Про вплив святих Кирила та Методія на культуру та духовність словацького і чеського народів говорив Папа Франциск, приймаючи у Ватикані делегацію парламентаріїв із Словаччини та Чехії.

«Велика праця євангелізації, яку з апостольським запалом проводили на ваших землях святий Кирило та його святий брат, є моделлю інкультурації, що залишається дієвою у своїх основних елементах. В дійсності, Євангеліє не послаблює того, що є автентичним у різних місцевих культурах, але допомагає людям та спільнотам розпізнавати й здійснювати добро, правду та красу», – мовив Святіший Отець, приймаючи у п’ятницю, 22 березня 2019 р., делегацію парламентаріїв із Словаччини та Чехії, що прибула з візитом до Вічного Міста з нагоди 1150-ї річниці від дня смерті святого Кирила.

Вклад святих Кирила та Методія

Зазначаючи, що місія святих Кирила та Методія залишила великий слід в історії та мистецтві, зокрема, цих двох країн, Папа Франциск наголосив, що ця річниця є також чудовою нагодою, аби поглибити духовне та культурне багатство, успадковане від цих двох святих братів. «Ваша історія навчає, що християнство завжди було джерелом надії та силою відновлення, особливо у найтемніші та найскладніші періоди», – мовив Глава Католицької Церкви.

Вселенський Архиєрей, крім того, також зазначив, що переклад Біблії на давньослов’янську мову був даром як для релігійного життя, так і для культурного розвитку народу, що мешкав на тих теренах. «Святі Кирило та Методій, окрім того, що надали людям прямий доступ до Святого Письма місцевою мовою, принесли також, так званий, слов’янську абетку», – додав Єпископ Рими, пригадуючи також, що християнська проповідь святих Кирила і Методія на тих землях здійснила епохальну переміну тогочасного місцевого суспільства.

Побажання членам делегації

Звертаючись до членів делегації, Папа Франциск зазначив, що вони, представляючи свої народи, покликані віднайти глибокий зв’язок між Євангелієм та своєю культурною ідентичністю, переосмислюючи власне християнське коріння задля побудови суспільства, яке б відзначалось взаємним прийняттям та солідарністю. «Святий Кирило зумів виткати дружні та сердечні стосунки між народами, ставши зв’язком між різними культурами і церковними традиціями», – наголосив Святіший Отець.

А на закінчення він побажав, аби це велике успадковане духовне та культурне багатство викликало у громадян тих двох країн бажання зустрічі та відкритості на іншого. Йдеться про те, аби вміти співжити у відмінностях, завдяки діалогові та взаємоподілі, будуючи мости та руйнуючи мури. «Бажаю вам щодня, через вашу важливу публічну місію, бути лідерами братства, чіткішими і бездоганними промоторами спільного блага, пропонуючи надію тим, хто обрав вас для завдання такої високої відповідальності», – побажав Святіший Отець, ввіряючи присутніх опіці Пресвятої Богородиці.