Папа: Релігії покликані відкривати дороги миру
  • Пон, 11/09/2017 - 09:39

Шлях миру і діалогу «актуальний і необхідний», адже «конфлікти, поширення насильства, тероризм і війни несуть сьогодні загрозу мільйонам людей, топчуть священний вимір людського життя та вчиняють всіх слабкими й уразливими», – читаємо у посланні, яке Папа Франциск надіслав учасникам міжнародної міжрелігійної зустрічі «Дороги миру», організованої Спільнотою святого Еґідія в німецьких Мюнстері та Оснабрюку. Вона триватиме від 10 до 12 вересня 2017 року.

У відкритті зустрічі, що відбулося у Мюнстері, взяли участь, зокрема, Федеральний Канцлер Німеччини Ангела Меркель, Президент Нігеру Махамаду Ісуфу та Великий Імам Університету Аль-Азгар Ахмет аль-Таїб. Крім авторитетних представників різних релігій та світу політики й культури, на зустріч прибуло понад 2,5 тисячі молоді й дорослих з усієї Європи.

У своєму посланні до релігійних провідників Глава Католицької Церкви закликає не опускати руки, долати байдужість та прийняти запрошення «відкривати та будувати нові дороги миру». В цьому існує потреба, особливо там, де конфліктам не видно кінця, де відсутнє бажання ступити на шлях примирення, «де покладається довіру на зброю, а не на діалог, залишаючи цілі народи зануреними в ніч насильства без надії на світанок миру».

Як зауважив Святіший Отець, ця зустріч є виявом бажання відповісти на запрошення подолати байдужість перед обличчям людського страждання. «Дякую вам за це і за той факт, – пише він, – що перебуваєте разом, не зважаючи на відмінності, аби шукати шляхи визволення від лих війни та ненависті. Щоб це зробити, першим кроком є вміти почути біль іншої людини, засвоїти його, не дозволити їй впасти і не призвичаюватися: ніколи не треба призвичаюватись до болю».

За словами Папи, можемо запитувати себе: що слід чинити перед обличчям настільки великого зла, яке поширюється та шаленіє? Чи ж воно не є надто сильним? Чи будь-яке зусилля не є даремним? Все це несе загрозу «паралізуючої покірливості», однак, додає Глава Католицької Церкви, «ваше перебування разом вже є відповіддю миру: більше ніколи одні проти одних, але одні з одними. Релігії, – наголосив він, – не можуть прагнути чогось іншого, ніж миру, будучи наполегливими в молитві, готовими схилитися над пораненими життям та пригнобленими історією, залишаючись чуйними у тому, щоб протидіяти байдужості та поширювати дороги спільності».

Святіший Отець наголошує на необхідності молитви, «бо я твердо вірю, – пише він, – що молитва є коренем миру». «Як на релігійних провідниках, на нас, насамперед в цьому історичному моменті, лежить особлива відповідальність: бути людьми миру і жити як люди миру, що свідчать та пригадують про те, що Бог гидує війною, що війна ніколи не є святою, що ніколи не можна коїти чи виправдовувати насильство Божим іменем», – підкреслив Папа, додаючи: «Крім того, ми покликані пробуджувати сумління, поширювати надію, спонукати та підтримувати діячів на користь миру». Тим, чого «не можемо і не повинні робити», є «залишатися байдужими».

Для Глави Католицької Церкви значущим є той факт, що ця зустріч відбувається у серці Європи під час року, в якому відзначається 60-річчя угод, якими започатковано Європейський Союз, що були підписані у Римі 1957 року. Адже мир «лежить у серці європейської будівлі після руїн, спричинених нищівними світовими війнами та жахливою трагедією Shoah».