Папа: релігії повинні бути лоном життя і воротами надії
  • Птн, 04/11/2016 - 16:15

Франциск прийняв на аудієнції велику міжрелігійну делегацію, до якої входили представники: християнства, іудаїзму, ісламу, буддизму, індуїзму та інших віросповідань і релігій - близько 200 осіб,  які працюють у сфері благодійності. Зустріч пройшла 3 листопада 2016 року в Клементійському залі Апостольського палацу Ватикану і була приурочена до Ювілейного Року Милосердя.

Папа зазначив, що суть цієї події у тому, щоби святкувати таємницю Божого милосердя не на словах, але головним чином через справи: "по-справжньому милосердним способом життя", який полягає в "безкорисливій ​​любові, братському служінні, щирому діленні". "Це стиль, який Церква найбільше хоче освоїти", - підкреслив Святіший Отець.

Франциск переконаний, що до такого милосердного "стилю" покликані всі релігії. Потрібно бути посланцями миру і будувати єдність, щоби розповідати, що зараз час братства, а не протистояння, розділів і закритості.

На думку Понтифіка, важливими є зустрічі між представниками релігій. Вони допомагають діалогу і кращому знайомству, позбавляють закритості і презирства, захищають від різних форм насильства і дискримінації. Саме це подобається Богу і відповідає духу релігії, яким є любов. Сьогодні вона потрібна як кисень, вважає Папа.
Милосердя повинно знаходити своє вираження в прощенні, "яке, безсумнівно, є найбільшим даром для інших", - сказав Франциск і нагадав про важливість милосердного ставлення до навколишнього середовища. Треба вчитися скромності та поваги, вести просте та упорядковане життя, в якому з мудрістю і розсудливістю використовуються природні ресурси, думати про все людство і майбутні покоління, а не лише про інтереси власної групи або про короткострокову вигоду.

Святіший Отець нагадав про конфлікти і тероризм, вбивства і руйнування, що панують у світі. "Жахливо, що для виправдання цих варварських вчинків нерідко використовується ім'я релігії або самого Бога. Ці злочинні дії повинні піддатися ясному осуду, вони ображають ім'я Бога і перешкоджають релігійним пошукам  людини ", - сказав Святіший Отець.

Він побажав, щоб релігії були "лоном  життя, що несе милосердну ніжність Бога пораненому і потребуючому людству, щоби були воротами надії, які допомагають перейти скрізь  мури, зведені пихою і страхом".