Папа самотнім хворим: Поруч з вами завжди перебуває Господь
  • Суб, 02/03/2019 - 17:18

Зустрічаючись з представниками італійської асоціації, що згуртовує людей, які боряться про лейкемії, Святіший Отець звернув увагу на важливу роль людей, які наслідуючи Марію під хрестом, супроводять хворих у стражданні.

Коли лікуємо, то лікуємо на хворобу чи орган, але – людину. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись в суботу, 2 березня 2019 р., з членами Італійської Асоціації боротьби проти лейкемії та мієломи. На зустріч, яка відбулася в залі Павла VI у Ватикані й була приурочена 50-річчю згуртування, прибули хворі, лікарі, медперсонал, науковці та волонтери.

Наука – Божий дар

Посилаючись на літургійне читання того дня, почерпнуте з Книги Сираха, в якому йшлося про великі Божі дари для людини, Глава Католицької Церкви присвятив свою першу думку темі науки, зазначаючи, що вона є «могутнім засобом для кращого розуміння як природи, що нас оточує, так і людської природи й здоров’я». «Церква схвалює та підтримує кожне зусилля у сфері досліджень та їх застосування, спрямовані на лікування страждаючих людей», – наголосив Папа, висловивши свою високу оцінку всьому тому, чого асоціація досягла протягом десятиріч.

Три завдання

«Через наукові дослідження ви поглиблюєте біологічний вимір людини, щоб могти вилікувати її з недуги шляхом дій, спрямованих на запобігання та за допомогою дедалі ефективнішого лікування. Через надання медичної допомоги ви стаєте ближніми для страждаючих, супроводжуючи їх в період страждання, щоб ніхто ніколи не почувався самотнім або “непотребом” в суспільному контексті. Врешті, через лікування та формування персоналу ви визначаєте свою діяльність, як сприяння усвідомленню відповідальності за хвору особу, щоб здійснювався той необхідний терапевтичний союз між пацієнтом і медперсоналом, покликаним кожного дня зустрічатися з досвідом страждання», – зазначив Святіший Отець.

Віддати належне волонтерському рухові

У цьому контексті Папа похвалив «надзвичайне свідчення великодушного волонтерства численних людей, які присвячують свій час на те, щоби перебувати з хворими». За його словам, однією з речей, яка його найбільше вразила після переїзду до Італії, є саме італійський волонтерський рух.

«Як Марія, що залишилася у стіп Ісусового хреста, також і волонтери “стоять” при ложі стражденних та виконують супровід, який приносить велику відраду», – сказав він, наголошуючи, що цього дуже потребують хворі, які перебувають в складній ситуації переживання недуги.

З Господом ніхто не самотній

Як зауважив Наступник святого Петра, іноді, тривале перебування у відділеннях ізоляторного характеру стає дійсно нестерпним, адже людина почувається відрізаною від світу, стосунків та щоденного життя. Перебіг недуги змушує ставити запитання про майбутнє. «Всіх хворих, які переживають цей досвід, хочу запевнити, що вони не самотні: Господь, Який пережив досвід болю й хреста, перебуває поруч з ними», – наголосив Папа, підкреслюючи, що присутність людей, які поділяють з ними ці непрості хвилини, є «відчутним знаком» присутності Ісуса та Його Матері.

У цьому контексті Святіший Отець також скерував свою думку до тих, хто є виразником турботи Церкви про хворих – капеланів, дияконів та надзвичайних служителів святого Причастя, через «духовне і братерське свідчення» яких «вся спільнота віруючих» поспішає до хворих з допомогою та утішенням.

Лікування особи, а не недуги

«Роль лікарів, медперсоналу, біологів, працівників лабораторії є дедалі більше визначальною, не лише в тому, що стосується професійності та наукового формування, але також і в духовній сфері, бо вони покликані до дбання про людину в її цілісності тіла й духа. Лікується не хворобу, не орган чи клітини, але особу, в її цілісності», – наголосив, підсумовуючи, Папа.