Папа скаутам: Кожен з нас цінний для Бога і покликаний чинити свою частку добра
  • Нед, 04/08/2019 - 11:49
Справжню свободу не купиш у супермаркеті, її здобувається, долаючи шлях разом з ближніми. Думками про покликання скаутів і завдання, які стоять перед ними в сучасній Європі Святіший Отець поділився, приймаючи учасників «Euromoot2019», між якими не забракло представників з України.

«Давайте і буде вам дано» – ці п’ять Христових слів, взятих з Євангелії від Луки, Папа Франциск вручив мандрівникам і мандрівницям, що брали участь в «Euromoot 2019» – загальноєвропейському зльоті скаутів, що належать до «Міжнародної спільноти скаутів і скауток Європи – Федерації скаутів Європи», який від 27 липня відбувається в Італії, а його завершальним етапом стала зустріч зі Святішим Отцем та Свята Меса в базиліці Святого Петра.

Джерело свободи

Зустрічаючись у суботу, 3 серпня 2019 р., в залі Павла VI у Ватикані, з п’ятьма тисячами юнаків і дівчат, які протягом тижня пішки долали шляхи до Риму, позначені покровительством п’яти великих святих, Папа Франциск зауважив, що хоч вони і втомлені, але він впевнений у тому, що всередині вони почуваються «вільнішими, ніж перед тим».

«Про що це говорить? Про те, що свобода здобувається, долаючи шлях. Її не купиш у супермаркеті. Свобода не приходить, коли перебуваємо зачинені в кімнаті з мобільним телефоном, ні тим більше тоді, коли шукаємо оп’яніння, щоб втекти від дійсності. Ні, свобода приходить, коли крок за кроком долаємо шлях разом з іншими, ніколи на самоті», – сказав Святіший Отець.

 

 

П’ять слів

Під час пішої мандрівки, що відбувалася чотирма шляхами, пов’язаними із 5 великими святими, які залишили великий слід у Європі, – Апостол Павло, Венедикт Нурсійський, Кирило і Методій, Катерина Сієнська, – скаути приготували для Папи особливий подарунок: чотири Євангелії, переписані вручну різними мовами на пергаменті. Кожен осередок мав визначений уривок, який також супроводжений роздумами, які є плодом lectio Divina.

 

 

Святіший Отець також вручив скаутам уривок з Євангелії, обравши 5 слів з посиланням на 5 згаданих святих. Він зауважив, що ці святі «не чекали чогось від життя чи від інших», але довірилися Богові, вирушили в дорогу, «щоб здійснити настільки великі мрії, які крізь століття принесли користь також і нам».

«Вони віддали своє життя, не затримували його для себе. Тож після цих п’яти зустрічей, які ви мали з п’ятьма святими, хочу залишити вам п’ять слів. Не мої, а з Євангелії, що супроводжувала вас під час мандрівки, і яку заохочую завжди тримати при собі як навігатор. Бо Євангелія – це справжній навігатор на життєвій дорозі. Й відкривайте її кожного дня, бо Євангелія є мапою життя. Ось ці п’ять Ісусових слів, п’ять слів, які легко запам’ятати: “Давайте, і вам буде дано”. Прості слова, які є програмою життя», – мовив Глава Католицької Церкви.

 

 

Підвестися, щоб дарувати життя

Роздумуючи над словом «давайте», Святіший Отець зазначив, що людина більше схильна думати про те, щоб «мати». Багато-хто живе з єдиним бажанням «володіти тим, що подобається». Але ніколи не почувається задоволеним, бо «мати не приносить ситості», а «викликає ще більший голод», а серце «стає важким» і «відчужується». Ісус же пропонує як «відправну точку» не мати, але давати.

«Дати означає підвестися з м’якого крісла, зі зручностей, які спонукають зосередитися на собі самих, і пуститися в дорогу. Дати означає відкинути пасивність в житті та вступити в гру, щоби подарувати світові трішки добра», – сказав Папа, закликавши юнаків і дівчат «не вдовольнятися тим, щоб спостерігати як життя збігає в телевізорі» й не сподіватися на те, що щастя може принести новий застосунок, завантажений на смартфон.

Щоб не втратити оригінальність

У цьому контексті Наступник святого Петра також звернув увагу на те, що у «відчуженості посідання речей» людина втрачає свою оригінальність і перетворюється у «фотокопію». «Але ж Бог створив кожного з нас оригінальними, з власним іменем. Не перетворюймо свою оригінальність, як казав отой сімнадцятирічний юнак Карло Акутіс, у фотокопію. Як не сумно це визнавати, але сьогодні чимало молоді є фотокопією: вони втратили свою оригінальність і мавпують іншу ідентичність», – зауважив Папа.

 

 

Дійсність насправді змінюється

Водночас, хтось може сказати, що мовляв, старається якнайкраще себе проявити, але навколо стільки байдужості, що даючи, виглядаю наївним і смішним. Такому Святіший Отець відповідає: «Довірся Ісусові. Він, промовивши “давайте”, додає: “і вам буде дано”. Бог – це Батько, Який дасть вам набагато більше, ніж можете собі уявити. Бог не залишає з порожніми руками». Адже коли здається, що Він щось відбирає, то лише для того, щоб «вивільнити місце для чогось кращого», звільняє «від фальшивих обіцянок споживацтва», щоб «зробити щасливим зсередини». Бо остання модель смартфону чи модний одяг «ніколи не дадуть радості почуватися любленим і радості любити».

Але на це хтось закине, мовляв, навіть якщо я роблю все якнайкраще, дійсність не змінюється… «Це неправда, – відповідає Папа. – Чому? Бо ти – унікальний. Бо ніхто не може дати світові те, що саме ти покликаний дати». Святій Матері Терезі також казали, що її дбання про бідних і вмираючих не має впливу на світ, позначений війнами і лихом. Вона ж відповідала: «Це на одну краплину більше в морі. Того що не дам я, ніхто не зможе дати».

«Кожен з вас, – наголосив ще раз Глава Католицької Церкви, – є унікальним, цінним в очах Бога. Ви цінні для Церкви, цінні для мене. Кожному з вас кажу: ти цінний для мене. Ти цінний для Бога».

 

 

Що не потрапити в мильну бульбашку

Далі Святіший Отець поділився думками про братерство, зазначивши, що відправною точкою у скаутстві є момент, коли приймається рішення «зробити служіння своїм стилем життя». Відкритися на іншого, жити, щоб чинити іншому добро, жити скаутським братерством…

«Якщо житимете так, то вам буде дано. Так, бо якщо зводитимете мости до інших, то побачите, як вони ступають цими мостами вам назустріч. Коли ж, натомість, перебувати в самотності, вдивляючись у повітря, гублячись у власних фантазіях, то живеться у мильних бульбашках. Але це життя, яке випаровується, замість того, щоби прямувати вперед».

Створіння – соцмережа Бога

«Давайте, й вам буде дано», за словами Наступника святого Петра, стосується також і створеного світу. Якщо ми й надалі експлуатуватимемо його, він дасть нам «жахливий урок», свідками якого ми вже стаємо. Якщо ж дбатимемо про нього, то «матимемо домівку також і завтра».

«На своєму шляху ви занурювалися в природу. Це прекрасно! Ви зауважили, що створіння не має кордонів? Створіння не має меж, воно є всіх і для всіх. Рослини, ліси, тварини ростуть без кордонів і митниць. Створіння – це розгорнута книга, яка пропонує нам цінне повчання: ми у світі для того, щоб зустрічати інших, творити спільність, бо всі ми – пов’язані. Створіння дане нам для того, щоб сполучати нас з Богом і між собою. Воно є соціальною мережею Бога», – наголосив Папа.

 

 

Не лише спостерігачі, але й будівничі

Підсумовуючи, Глава Католицької Церкви також звернув увагу на те, що тижнева мандрівка скаутів до Риму відбувалася під гаслом: «Parate viam Domini» (Готуйте дорогу Господеві). За його словами, цю дорогу легко розпізнати: це та, напрямком якої є «дарування, що спонукає світ прямувати вперед», а не «володіння, що спонукає повертатися назад». А обираючи «дорогу дарування», стаємо «активними громадянами».

«Це дуже важливо сьогодні: Господь шукає не лише людей для добра, але людей, які чинять добро! Також любов до Європи, притаманна вам усім, вимагає не лише уважних спостерігачів, але й активних будівничих: будівничих примирених й інтегрованих суспільств, які дадуть життя оновленій Європі, яка не є захисницею простору, але родителькою зустрічей. Європа потребує зустрічатися», – наголосив Папа, додавши, що на скаутах лежить «цей історичний обов’язок»:

«Своїм прямуванням вперед і своїми мріями ви вже формуєте європейського духа. Відзнакою всіх скаутів є лілія. Це символ, яким на компасах і на давніх корабельних картах позначається північ. Це нагадує про те, що скаутизм має на меті формувати людей, які відкривають дороги до Вишнього та тримаються вірного маршруту, яким є добро».