Папа: Слід наважитись звертатися до Бога: «Отче»
  • Срд, 22/05/2019 - 13:52

«Де б ти не був, призивай Отця», – такою була тема повчання, яке Папа Франциск виголосив під час загальної аудієнції в середу, 22 травня 2019 р., підсумовуючи цикл повчань, присвячених молитві «Отче наш». Він зазначив, що християнська молитва зроджується саме «з відваги звертатися до Бога іменем “Отче”», саме в цьому «коріння християнської молитви». Тобто, не йдеться про «формули», але про «дитинну близькість, в яку нас вводить благодать».

За прикладом Ісуса

Наступник святого Петра підкреслив, що Ісус використовував різні вирази, звертаючись до Отця, в яких відлунює молитва «Отче наш». Наприклад, під час молитви в Гетсиманії Він взиває «Abbà! Отче!», просить віддалити «цю чашу», однак додає: «Та не що я хочу, а що ти».

«Як же не розпізнати в цій молитві, хоч і короткій, сліди “Отче наш”? Серед пітьми Ісус призиває Бога, звертаючись до Нього “Abbà”, з синівським довір’ям, але хоч і відчуває страх і тугу, просить, аби сповнилася Його воля», – сказав Папа, додаючи, що на інших сторінках Євангелії бачимо, як Ісус наполягає на тому, щоб учні розвивали дух молитви, наголошує, що молитва повинна бути наполегливою і пам’ятати про ближніх. А в словах: «Коли стоїте на молитві, прощайте, як маєте щось проти кого-небудь, щоб і Отець ваш, який у небі, простив вам провини ваші», також бачимо співзвучність з Господньою молитвою.

«В Євангелії від Луки Ісус повністю задовольняє прохання учнів, які бачивши, що Він часто віддаляється та поринає в молитву, одного дня вирішили попросити Його: “Господи, навчи нас молитися, як Іван Христитель навчив своїх учнів”. І тоді Вчитель навчив їх молитви до Отця», – нагадав Наступник святого Петра.

Головна дійова особа християнської молитви

Як зауважив далі Папа, беручи до уваги ввесь Новий Заповіт, чітко бачимо, що «першою дійовою особою християнської молитви є Святий Дух», і про це не слід забувати. Без сили Святого Духа ми ніколи не зможемо молитися, бо «це Він молитися в нас, спонукає нас молитися добре». Тому ми повинні просити в Нього, аби «навчив нас молитися».

«Він, – сказав Глава Католицької Церкви, – дихає в серці кожного з нас, Ісусових учнів. Святий Дух робить нас спроможними молитися як Божі діти, якими ми дійсно є завдяки Хрищенню. У молитві Святий Дух веде борозною, яку для нас проклав Ісус. В цьому й полягає таємниця християнської молитви: завдяки благодаті ми втягнені в цей діалог любові Пресвятої Тройці».

Ядро віри й молитви

За словами Папи, іноді, в молитві Ісуса звучали слова, «дуже далекі» від «Отче наш». Наприклад, слова з 22 Псалма, проказані на хресті: «Боже мій, Боже мій, чому Ти мене покинув». «Чи може небесний Отець покинути Свого Сина? Без сумніву, що ні. Однак, любов до нас привела Ісуса аж до цієї точки: до досвіду покинення Богом, Його віддаленості, бо Він взяв на Себе всі наші гріхи», – сказав Наступник святого Петра, додаючи, що навіть «в цьому тужливому воланні» залишається «Боже мій», і в цьому «мій» – ядро взаємин з Отцем, «ядро віри та молитви».

«Ось чому, відштовхуючись від цього ядра, християнин може молитися в кожній ситуації. Він може взяти всі молитви з Біблії, особливо, Псалми, але може також молитися численними виразами, які протягом тисячоліть історії зринули з сердець людей. Й ніколи не переставаймо розповідати Отцеві про наших братів і сестер у людстві, аби ніхто з них, особливо, бідні, не залишилися без утішення та частки любові», – сказав Святіший Отець, підсумовуючи:

«Наприкінці цієї катехизи можемо повторити цю молитву Ісуcа: “Я прославляю тебе, Отче, Господи неба й землі, що ти втаїв це від мудрих та розумних і відкрив немовляткам”. Щоб молитися, ми повинні стати немовлятами, щоб Святий Дух увійшов у нас та саме Він провадив нас у молитві».