Папа: Служити ближньому, ми не самі на світі
  • Суб, 25/07/2020 - 17:09

Не відвертати свій погляд від потреб ближнього заохотив Святіший Отець учасників курсу, присвяченого наверненню до дияконії, організованого аргентинською дієцезією.

Посвятитися служінню ближнім, брати до уваги їхні потреби, зрозумівши, що ми не самі в цьому світі. Із таким заохоченням Папа Франциск звернувся за посередництвом відеопослання до учасників четвертого курсу духовності, організованого дієцезією Комодоро-ді-Рівадавіа, що в аргентинській Патагонії. Відео було оприлюднене на YouTube-каналі дієцезії, а сам курс, організований в онлайн-режимі, зосереджений на темі «Навернення до соціальної дияконії». В ньому взяли участь коло шести сотень душпастирських співробітників.

За словами Святішого Отця, ця тема є дуже промовистою, нагадуючи про те, що я «повинен служити іншим, що я не є єдиним у світі, що повинен звертати свій погляд на те, чого потребує ближній, на його матеріальні та духовні потреби». «Через егоїзм, – додає він, – ми призвичаєні проходити повз, не помічаючи того, хто страждає, відводячи свій погляд». Однак, «Ісус вимагає від нас бути служителями інших, як милосердний самарянин, імені якого не знаємо: це анонімна людина, що заопікувалася ближнім, що лежав на краю дороги».

«На узбіччях життя, – підкреслив Папа, – такі самі люди, як і ми, похилі віком та діти, які поглядом просять подати їм руку». Тож саме з цього випливає заохочення до «процесу навернення до дияконії, тобто, ставати дияконами, слугами інших», адже й Ісус говорить, що той, хто подасть кухоль води в Його ім’я, не втратить своєї нагороди. «Відваги! Прошу вас лише про те, аби ваше серце билося, й уважного погляду, нічого понад те. Все інше прийде», – підсумував Святіший Отець, уділяючи благословення та просячи про молитву.