Папа: смертна кара – це порушення права кожної людини на життя
  • Срд, 27/02/2019 - 14:37

Звертаючись до учасників Всесвітнього конгресу проти смертної кари, що проходить у Брюсселі, Святіший Отець наголосив на необхідності захищати людське життя, що є найбільшим даром людини.

«Вчинімо відміну смертної кари очевидною для всіх» – таку назву має VII Всесвітній конгрес проти смертної кари, що від 27 лютого до 1 березня 2019 р. проходить при Європейському Парламенті в Брюсселі за ініціативою неурядової організації «Всесвітня коаліція проти смертної кари». Під час офіційного відкриття заходу виступила Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Моґеріні та Міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс. За допомогою відеопослання до учасників Конгресу звернувся також Папа Франциск.

Папа про невід’ємну гідність кожного людського життя

Святіший Отець наголосив, що людське життя – це найбільший дар і джерело всіх інших дарів та прав, і тому його потрібно захищати. «Як для віруючих, так і для невіруючих, – наголосив він, – кожне життя – це добро, тому потрібно захищати його гідність без будь-яких винятків».

Смертна кара, за словами Наступника святого Петра, є тяжким порушенням права кожної людини на життя. Він додав, що сьогодні існують інші форми спокутування провини і пенітенціарні системи стають дедалі ефективнішими в захисті суспільства від шкоди, якої можуть завдати деякі особи. Папа наголосив, що не потрібно ніколи забувати про те, аби дати можливість винній особі покаятися.

На завершення послання Святіший Отець запевнив учасників Конгресу проти смертної кари у своїх молитвах і закликав їх здійснювати необхідні кроки для повного скасування смертної кари.

Мета і програма Конгресу

Мета Всесвітнього конгресу проти смертної кари полягає в тому, аби обговорити питання подальшої діяльності, спрямованої на переконання країн, де ще існує смертна кара, скасувати її. До програми Конгресу входять доповіді, обговорення, свідчення та культурна програма. В ньому беруть участь колишні засуджені до смертної кари, сім’ї, адвокати, а також ті, хто постійно бореться за відміну цього покарання: урядовці, парламентарі та активісти за людські права. Один із доповідачів – Н’Думе Олатушані – колишній в’язень із США, якому після 28 років ув’язнення та засудження до смертної кари вдалося довести свою невинність.

Людство прямує до скасування смертної кари

«Боротьба проти смертної кари долає політичні поділи і виходить за межі континентів та культур» – зазначив Рафаель Ченуіл-Хазан, Виконавчий директор Конгресу у заяві з приводу відкриття заходу.

Він додав, що зусилля, спрямовані на скасування смертної кари, ґрунтуються на принципі людських прав і є вираженням того, до чого людство прямує вже декілька століть: припинення посягання на невід’ємне право на життя. «Порушувати це право, – читаємо у заяві, – означає заподіювати шкоду самому людству і нашій власній людяності».

Виконавчий директор Конгресу підкреслив, що дві третіх країн-членів ООН проголосували за останню резолюцію ООН, що закликає до мораторію на смертну кару. Він додав, що саме цей показник і надихає організаторів Всесвітнього Конгресу проти смертної кари.