Папа: Солідарність – це носити тягарі одні одних
  • Чтв, 05/12/2019 - 10:55

Перед загальною аудієнцією в середу, 4 грудня 2019 р., Святіший Отець зустрівся з Радою директорів польської Незалежної самоврядної профспілки «Солідарність» з нагоди 40-річчя її заснування.

 

Божа присутність у служінні добру й справедливості

Звертаючись до них, Папа вказав на важливу роль «Солідарності» в політичних і соціальних змінах у Польщі та поза її межами. Він наголосив, що Божа присутність завжди супроводжує щирі зусилля окремих осіб і груп, спрямовані на пошук добра, правди й справедливості. Вселенський Архиєрей пригадав, що минуло сорок років з того часу, коли святий Іван Павло ІІ призивав для своїх співвітчизників цієї присутності й подуву Святого Духа, молячись під час проповіді у Варшаві 2 червня 1979 року: «Пошли Святого Духа! І віднови обличчя землі. Цієї землі!».

 

Значення солідарності

Папа Франциск наголосив, що ознакою відкритості на Святого Духа, є виявлення солідарності до людей та їхніх невід’ємних прав, солідарності в сфері праці, освіти, в суспільних, економічних і міжнародних стосунках.

Вказуючи на значення слова «солідарність», Наступник святого Петра наголосив, що воно означає щось набагато більше, ніж спорадичний прояв щедрості. «Це чутливість до голосу братів і сестер, – пояснив він, – які були позбавлені права на гідні умови праці, на справедливу зарплату, необхідну для забезпечення сім’ї, на медичне обслуговування й відпочинок».

Зміна ментальності

Святіший Отець зазначив, що умовою для позитивних змін у соціальних структурах є, насамперед, зміна ментальності, переконань і наставлення, до яких потрібно виховувати молоді покоління, бо, в протилежному випадку нові структури поступово перестануть служити спільному добру, а почнуть служити окремим групам, що можуть стати корумпованими й навіть шкідливими.

«Прошу в Бога дарів Святого Духа для вас і для всіх членів вашої профспілки, щоб ініціативи, які ви започатковуєте, завжди були натхненні християнським правилом “Носіть тягарі одні одних” (Гал 6, 2)», – наголосив на завершення Папа Франциск, випрошуючи для представників «Солідарності» заступництва Матері Божої Цариці Польщі та уділяючи їм Апостольське благословення.