Папа: співчуття - це мова Бога
  • Втр, 17/09/2019 - 17:56
Співчуття – це «лінзи серця», що допомагають нам пізнати справжню дійсність. Дієве співчуття веде до справедливості й оберігає нас від егоїзму та байдужості. На цьому наголосив Святіший Отець під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти».

Відкрити серце на милосердя й не закриватися в байдужості – до цього закликав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 17 вересня 2019 року. Святіший Отець прокоментував уривок з Євангелії від Луки, в якому розповідається про те, що Христос, наближаючись до брами міста Наїн, побачив людей, що виносили мертвого юнака – єдиного сина у матері, що була вдовою. Побачивши її, Христос змилосердився над нею і воскресив її сина. (пор. Лк 7, 11-17).

Співчуття – це мова Бога

«Господь змилосердився», – коментуючи ці євангельські слова, Святіший Отець зазначив, що співчуття допомагає побачити дійсність такою, якою вона є насправді. «Співчуття – це лінзи серця», – наголосив він, пояснюючи, що в Святому Письмі Христос часто виявляє співчуття до людей. У Старому Завіті Бог промовляє до Мойсея: «Я бачу бідування Мого народу» (Вих 3, 7), Боже співчуття спонукає Мойсея врятувати народ. «Наш Бог, – підкреслив Папа, – це Бог співчуття. Можемо сказати, що співчуття є Його слабкістю, але й також Його силою. Все найкраще Він дає нам: співчуття спонукало Його послати нам Свого Сина. Співчуття – це мова Бога».

 

 

Не тільки почуття, але й дія

За словами проповідника, співчуття – це не тільки почуття жалості, а готовність перейнятися проблемами інших і щось змінювати. Інший приклад співчуття Христа в Євангелії бачимо в уривку про чудо помноження хлібів: Господь милосердиться над людьми, що ввесь день перебували з Ним, слухаючи Його, й наказує апостолам: «Ви дайте їм їсти».

Не відводити погляд

Протилежністю до співчуття є байдужість. Наступник святого Петра розповів, що в приміщенні Апостольської Елемозінерії висить фотографія під назвою «Байдужість», на якій зображена бідна жінка, що стоїть при вході до розкішного ресторану й просить милостиню, а інша багато одягнена жінка, що виходить з ресторану, відводить погляд в інший бік.

«Скільки разів ми відводимо погляд в інший бік, – підкреслив Папа, – і таким чином зачиняємо двері перед співчуттям». Він закликав зробити іспит сумління, роздумуючи над тим, чи ми, здебільшого, дивимося в інший бік, а чи, навпаки, дозволяємо, аби Святий Дух провадив дорогою співчуття.

 

 

Співчуття веде до справедливості  

На завершення Папа Франциск звернув увагу на ще один аспект сьогоднішнього євангельського уривку: після того як Христос воскресив юнака й той підвівся і почав говорити, «Ісус віддав його матері». Святіший Отець зазначив, що слово «віддати» часто вживається тоді, коли мова йде про справедливість. Отже, співчуття, за його словами, веде до справжньої справедливості, й це оберігає нас від егоїзму, від байдужості й закритості самих у собі.