Папа: спогад про Апостольську подорож до Чилі й Перу
  • Срд, 24/01/2018 - 16:04

Зустрівшись із десятками тисяч паломників та побожних туристів, які зібрались на площі перед папською базилікою Святого Петра у Ватикані 24 січня 2018 р., Святіший Отець поділився своїм враженнями від останньої Апостольської подорожі до Чилі та Перу, з якої він повернувся лише два дні тому. Насамперед, Папа висловив щиру подяку Господеві за успішну подорож та можливість відвідати місцеві Церкви і заохотити людей до подальшого розвитку. Окрема подяка прозвучала також і в адрес влади та політичних діячів вищезгаданих країн, а також усіх тих, які уможливили цей апостольський візит та посприяли його організації.

Спершу Святіший Отець розповів про відвідини Чилі, розпочавши з того, що сам візит був випереджений різного роду маніфестаціями та протестами, тому гасло візиту «Мій мир даю вам» було ще живішим та актуальнішим. Одним із перших пунктів програми візиту була зустріч з політичною та цивільною владою Чилі, під час якої Глава Католицької Церкви заохотив їх й далі підтримувати шлях розвитку та зросту чилійської демократії, пропонуючи їм використовувати метод слухання; зокрема, слухання бідних, потребуючих, молодих та похилих віком осіб, мігрантів, а також слухання самої Землі.

Під час першої Євхаристійної молитви, відслуженої за мир та справедливість, прозвучав євангельський уривок про Блаженства, з окремим наголосом на слова: «Блаженні Миротворці, які синами Божими назвуться» (Мт. 5, 9). Мова йде про блаженство, про яке необхідно свідчити своєю близькістю та дбанням про інших, зміцнюючи, таким чином, церковне спільноту та усе суспільство.

Такий спосіб поведінки «близькості до інших» повинен бути не так на словах, як у конкретних діла. В цьому дусі Папа здійснив візит до жіночої в’язниці у Сантьяґо-де-Чилі. «Обличчя тих жінок, багато з яких є молодими матерями, разом із їхніми дітками на руках, незважаючи на все, виявляли велику надію, – наголосив Святіший Отець, додаючи, – я їх заохотив до того, щоб вони вимагали від себе самих та від інституцій серйозного шляху приготування до реінтеграції, як горизонту, який дає сенс щоденному покаранню».

А зустрічаючись із священиками, богопосвяченими особами та єпископами Чилі, Папа ще раз їх підтримав та наголосив на непримиримості із сексуальними надуживаннями над дітьми. Одночасно заохотив не втрачати довіру до Бога, зокрема, в таких важких випробуваннях для Церкви, що сприятимуть очищенню та відновленню її служителів. Наступні дві Святі Меси в Чилі, як пригадав Єпископ Риму, були відслужені одна на півдні, а інша на півночі країни.

Пригадуючи зустрічі з місцевою молоддю та викладачами і студентами Католицького Університету Чилі, Папа Франциск зазначив, що він залишив їм слова-програму Святого Альберта Уртадо, заохочуючи кожного відповісти самому собі на важливе запитання: «Що зробив би Ісус на моєму місці?» В стінах Університету Святіший Отець запропонував також модель інтегрального виховання, що допомагає католицькій ідентичності студента брати участь у побудові об’єднаного суспільства, де не приховують конфліктів, але їх розв’язують шляхом діалогу.

Далі Вселенський Архиєрей познайомив учасників загальної аудієнції із своїм візитом до Перу, гаслом якого було: «Об’єднані надією». Йдеться не про об’єднання в якійсь безплідній уніфікації, але в усьому багатстві різноманітності, успадкованому від історії та культури. Промовистими були зустрічі з народами перуанської Амазонії, жителями Пуерто-Мальдонадо та дітьми з притулку «Маленький Принц». «Разом ми сказали «ні» економічній та ідеологічній колонізації», – мовив Святіший Отець, згадуючи також важливу зустріч з політичною та цивільною владою, під час якої він ще раз вказав на екологічно-соціальний занепад та корупцію у Перу, пригадуючи, що ніхто не позбавлений відповідальності перед обличчям цих великих проблем і що кожен повинен зробити свій вклад у їхнє вирішення.

Першу публічну Святу Месу в Перу Глав Католицької Церкви відслужив на побережжі океану, неподалік міста Трухільйо. У проповіді Папа вказав на буревії, які часто завдають нищівні удари місцевому населенню, але завдяки солідарності та співпраці всіх, люди змогли піднятись та розпочати відбудовувати свої домівки. Серед іншого, достойний гість з Ватикану підтримав місцеве населення в їхній праці, скерованій на подолання інших буревіїв, які завдають болючих ударів, таких як брак належної освіти, низький рівень життя, безробіття, брак гідного та безпечного місця проживання тощо…

У Трухільйо Вселенський Архиєрей також мав зустріч із священиками та богопосвяченими особами північного регіону країни, розділяючи з ними радість з приводу їхнього покликання і місії та звертаючи увагу на велику відповідальність, що на них покладена. Папа заохотив їх завжди пам’ятати про ту першу зустріч з Ісусом, яка змінила їхнє життя, як також не нехтувати народною побожністю, зокрема до Пресвятої Богородиці, в обіймах якої зростало та плекалось їхнє покликання.

Останній день Апостольської подорожі, тобто неділя 21 січня, пройшов в місті Ліма, столиці Перу, де в найбільшому місцевому санктуарії Папа зустрівся із коло 500 контемлятивними монахинями. В катедральному соборі Святіший Отець очолив молитву про заступництво перуанських святих, після чого відбулась зустріч із єпископами країни, яким він подав у приклад Святого Торібіо.

На закінчення загальної аудієнції Папа зазначив: «Як завжди, слова Ісуса надають повного сенсу всьому, і, таким чином, також Євангеліє останнього Євхаристійного Богослужіння підсумувало Боже послання до Свого народу в Чилі та Перу: “Наверніться і повірте в Євангеліє” (Мк. 1, 15). Таким чином, – каже Ісус, – отримаєте мир, який Я вам даю, і будете об’єднані у Моїй надії».