Папа: справжній місіонер – це, насамперед, учень Христа
  • Птн, 08/02/2019 - 18:35

Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Товариства Місіонерів та Згромадження Сестер-Місіонерок Пресвятої Богородиці Африки, дякуючи їм за 150-літнє місіонерське служіння та бажаючи й надалі бути сіячами надії та будівничими мостів діалогу.

«Як члени великої “родини кардинала Лавіжеріє”, ви повернулись до своїх коренів, з вдячністю поглянули на свою історію, щоб бути спроможними жити ваше сьогоднішнє зобов’язання з відновленою заповзятістю заради Євангелія та бути сіячами надії», – мовив Папа Франциск, приймаючи на аудієнції у п’ятницю, 8 лютого 2018 р., в Климентинському залі Апостольського палацу у Ватикані представників Товариства Місіонерів, так званих «Білих Отців», та Згромадження Сестер-Місіонерок Пресвятої Богородиці Африки з нагоди 150 річниці заснування кардиналом Чарльзом Лавіжеріє цих двох місійних інституцій.

Подяка Богові та членам даних інституцій

Глава Католицької Церкви подякував Головним Настоятелям Спільноти Місіонерів Африки та Згромадження Сестер-Місіонерок за слова привітання та висловив свою глибоку вдячність за їхню ревне, вірне та безкорисливе служіння, висловлюючи свою духовну близькість усім членам цих місійних інститутів.

«Разом з вами складаю Богові подяку не лише за дари, які Він зробив Церкві через ваші інституції, але також особливо за вірність Його любові, яку ви святкуєте під час цього ювілею», – наголосив Святіший Отець, побажавши, щоб ці ювілейні святкування зміцнили всіх членів цих двох місійних інститутів у впевненості в тому, що Бог, Який покликав нас до спільності із Своїм Сином Ісусом Христом, є гідним віри (див. 1 Кор. 1, 9); щоб посвячення членів цих місійних спільнот та їхнє щоденне служіння могло у конкретний спосіб виявляти через їхнє спільнотне життя та різні праці, вірність любові до Бога та Його близькість, щоб, таким чином, вони могли засівати надію у серцях людей, зокрема тих, що зранені, зневірені та залишені напризволяще.

Місійність в ДНК                

         Ведучи далі свою промову, Вселенський Архиєрей зазначив, що корені цих двох церковних інституцій позначені зовнішньою місійністю (ad extra) , яка вписана в їхнє ДНК. Тому головна турбота членів цих інституцій пов’язана із людьми, які живуть без світла, сили та утішення Христової віри, без християнської спільноти, яка б їх прийняла, без горизонту сенсу та життя.

Єпископ Риму також пригадав, що в світлі духа їхнього Засновника та 150-річного досвіду служіння, члени Товариства та Згромадження добре знають, що звіщення Євангелія не є синонімом прозелітизму, але тією динамікою, яка провадить до того, щоб ставати ближнім для інших, аби розділити із ними отриманий дар; є зустріччю любові, що перемінила їхнє життя й надихнула до посвяти Господеві та Євангелію.

Постійно вдивлятись в Ісуса

За словами Святішого Отця, місійне життя є завжди служінням заради Ісуса, з Ісусом та в Ісусі. Тому потрібно завжди вдивлятись у Спасителя, аби ніколи не забувати, що справжній місіонер – це, перш усього, учень Христа. Папа Франциск закликав присутніх, а через них також і всіх членів Товариства Місіонерів та Згромадження Сестер-Місіонерок, аби вони завжди плекали тісний зв’язок з Учителем, зокрема, через слухання та роздумування Божого Слова, участі у Святих Таїнствах та служінні ближнім.

Також Святіший Отець побажав, щоб ці ювілейні святкування спричинились до того, аби члени цих двох місійних інституцій стали чоловіками та жінками, які не бояться йти у пустелю цього світу та разом шукати засобів, щоб супроводжувати наших братів та сестер до оази, якою є Ісус Христос, аби Він вгамував кожну їхню спрагу Своєю живою водою.

Зміцнення братніх та сестринських зв’язків

Серед іншого, Папа побажав присутнім, аби цей ювілей 150-річчя від їхнього заснування допоміг їм зміцнити їхні спільноти, зміцнити братні та сестринські зв’язки між ними, адже звіщення Євангелії не осягне бажаного результату, якщо в їхніх спільнотах забракне автентичної місійної єдності.

«Нехай же Святий Дух вчинить вас будівничими мостів між людьми. Щоб там, де Господь вас послав, ви могли зробити свій внесок у розвиток культури зустрічі, бути на служінні діалогові, який, у пошані до відмінностей, вміє отримати із них багатство», – наголосив Папа, подякувавши також і за їхній вклад у діалог з братами та сестрами мусульманами та за їхні дбання про наш спільний дім  землю.