Папа: Справжня радість в родині не є чимось випадковим, але плодом глибокої гармонії
  • Пон, 28/12/2015 - 14:23

З прикладу та свідчення Пресвятої Родини кожна сім’я може почерпнути цінні вказівки для життя та черпати сили для щоденної життєвої мандрівки. Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 27 грудня 2015 р., що в календарі латинського обряду була святом Пресвятої Родини Ісуса, Марії та Йосифа. З цієї нагоди Вселенський Архиєрей пригадав участь у великій зустрічі родин, що відбулася наприкінці вересня, та про зустрічі з численними родинами під час Апостольських подорожей, висловивши свою підтримку всім сім’ям світу, «особливо в цьому періоді, коли родина зазнає нерозуміння й різного роду труднощів, які її послаблюють».

У світлі євангельської згадки про дитинство Ісуса, Святіший Отець запросив «прийняти світло надії, яке випливає з назаретської хатини, в якій у радості проходило дитинство Ісуса, Який зростав мудрістю, літами й благодаттю у Бога та людей». За його словами, «родинне вогнище Ісуса, Марії та Йосифа є для кожного віруючого, а особливо, для родин, справжньою школою Євангелія», у якій маємо змогу споглядати «Божественний задум вчинити родину особливою спільнотою життя й любові», що покликана бути «домашньою церквою», випромінюючи «євангельські чесноти» й стаючи «закваскою добра у суспільстві».

«Характерними рисами Пресвятої Родини є: зосередженість та молитва, взаєморозуміння та пошана, дух жертовності, праця й солідарність», – вів далі Папа, вказуючи на те, що з їхнього прикладу кожна родина може почерпнути «цінні вказівки» для свого життя та «черпати сили й мудрість для щоденного шляху».

Насамперед, як зазначив Святіший Отець, Богородиця та святий Йосиф навчають «приймати дітей, як Божий дар, народжувати й виховувати їх, співпрацюючи в чудесний спосіб із ділом Творця та в кожній дитині даруючи світові нову усмішку». І саме «в єдиній родині» діти по-справжньому дозрівають, «переживаючи важливий та дієвій досвід безкорисливої любові, ніжності, взаємопошани і взаєморозуміння, прощення та радості».

«І я хотів би зупинитися, – наголосив Наступник святого Петра, – насамперед, на радості. Справжня радість, якої зазнається в родині, не є чимось випадковим і несподіваним. Ця радість є плодом глибокої гармонії між особами, яка дозволяє відчути прекрасність перебування разом, взаємопідтримки на життєвій дорозі. Але в основі радості завжди перебуває присутність Бога, Його гостинна, милосердна й терпелива до всіх любов».

Папа зазначив, що якщо «двері сім’ї» будуть зачинені перед Богом та Його любов’ю, тоді «родина втрачає гармонію, переважає індивідуалізм та гасне радість», а коли родина «живе радістю віри», то стає «сіллю землі та світлом для світу». «Нехай же Ісус, Марія та Йосиф благословлять та захищають родини світу, аби у них панували спокій і радість, справедливість і мир, які Христос, народжуючись, приніс людству в дар», – побажав Святіший Отець.